Tech

A modern Nostradamus elárulta élete legnagyobb baklövését

Mindenki vétett már életében súlyos hibákat, de vélhetően a mi tévedéseinkkel nem buktunk el több százmilliárd dollárokat. Bill Gates viszont igen. Gatest sokan úgyis emlegetik, mint a modern kor Nostradamusát, mivel számos olyan technológiai jelenséget előre megjósolt, amik tényleg valóra váltak – viszont úgy tűnik, hogy volt, ami nagyon nem jött össze.

A Microsoft egykori vezére nemrég egy interjúban kottyintotta el, mi volt a legnagyobb baklövés, amit valaha elkövetett: engedte, hogy az Android növekedhessen a legdominánsabb operációs rendszerré a Windows Mobile helyett.

A szoftveres világban, főleg a platformok esetében, ezek mindent vagy semmit típusú piacok. Így a legnagyobb hiba, amit vétettem, hogy a Microsoft rendszere nem az lett, ami az Android. Az Android manapság az alapvető választás az Apple eszközein kívüli piacon.”

Miután az első iPhone berobbant 2007-ben, a Google villámgyorsan rástartolt az Android operációs rendszerre, amit 2005-ben vásároltak fel Andy Rubenéktől. A Microsoft ezzel szemben tétovázott, és még bizalmatlan volt azzal kapcsolatban, hogy az érintőkijelzők és a rájuk írt operációs rendszerek egyszer átveszik a fizikai billentyűzettel felszerelt mobilok helyét.

A Windows Mobile azokat a készülékeket támogatta, amiket még beépített billentyűkkel lehetett vezérelni. Mire úgy döntöttek, hogy a Windows Mobile-t leváltják az érintő kijelzőkre írt Windows Phone-ra, addigra az Android már akkora előnyt szerzett magának, hogy képtelenség volt labdába rúgni.

Ha a Windows Phone-t sikerült volna a domináns, nem iOS-es rendszerré tenni, akkor a Microsoft most a világ vezető cége lenne Gates szerint. 

Ebben valószínűleg lehet valami, bár már soha nem fogjuk megtudni. Hogy Gatesnek korábban miben volt igaza, arról itt írtunk korábban:

Sorra válnak valóra a modern Nostradamus jóslatai
Bill Gates 20 évvel ezelőtti jóslatai ijesztő pontossággal váltak valóra. Mit mond a ránk váró jövőről?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik