Tech

Megszavazták: jönnek az egységes telefontöltők az EU-ban

Fölényes többséggel, 582 igen és 40 nem szavazattal ma este úgy döntött az Európai Parlament, hogy előírják az elektronikus eszközök gyártói számára az egységes töltőkábelek használatát. A most elfogadott javaslat az Európai Bizottság elé kerül, ahol elkészülhet az a jogszabálytervezet, ami után az Európai Unióban csak úgy lehetne forgalomba hozni mobiltelefont, hogy annak egységes, más készülékeknél is használható töltője van. Az Európai Parlament képviselői ráadásul

azt szeretnék, ha a tövénytervezet már idén nyárra elkészülne.

Habár az USB Type-C formátum gyors terjedésének köszönhetően a töltő kérdése már rég nem okoz akkora problémát, mint mondjuk 15 éve, mikor szinte minden gyártónak saját szabványa volt, de az Európai Parlament döntése nyomán elképzelhető, hogy a jövőben, az Európai Unión belül értékesített telefonoknál kötelező lesz az USB-C használata. Az EP ugyan nem szabta meg, hogy a gyártóknak ezt kell használni, de figyelembe véve, hogy napjainkban ez számít a legelterjedtebb megoldásnak, jó eséllyel a törvénytervezetben már ez a megoldás fog szerepelni.

Amennyiben ez történik, a legérzékenyebben az Apple-t fogja érinteni, hiszen a legnagyobb gyártók között szinte ők az egyetlenek, akik ragaszkodnak a saját szabványukhoz, és már korábban is ellenezték az EU egységesítésre irányuló terveit.

Az Európai Parlament elsősorban az elektronikus hulladék visszaszorítása érdekében hozta meg a döntést, illetve arra kérték fel az Európai Bizottságot, hogy dolgozzanak ki egy olyan tervet, ami elősegítené a még kevesebb hulladékkal járó vezetéknélküli töltők terjedését.

Nyitókép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik