Tech

Három zseniális alkalmazás jött a mobilfüggőknek

A Google még 2018-ban jelentette be Digital Wellbeing (Digitális Jólét) nevű kezdeményezését, aminek keretén belül számos olyan fejlesztést tesznek közzé, ami a kijelző előtt töltött idő lefaragását segíti. A cél ezzel az, hogy az emberek jobban megérthessék a saját használati szokásaikat, el tudjanak szakadni akkor, amikor szükséges, és egészséges mértékben használják a technológiát úgy, hogy az nem megy a fontos élettani tevékenységek, így az alvás vagy pihenés rovására.

A keresőóriás most három új alkalmazást tett elérhetővé a felhasználóknak: az egyelőre csak Pixel mobilokra tölthető Envelope-ot, illetve a bármilyen androidos mobilon használható Activity Bubbles és a Screen Stopwatch szoftvereket.

Utóbbi kettő lényegében egy élő háttérkép, ami folyamatosan mutatja, mennyi időt töltöttünk aznap a kijelző előtt. A Screen Stopwatch ezek közül az egyszerűbb, mivel csak egy számlálót mutat.

Forrás: Google

Az Activity Bubbles különlegessége, hogy a mobil minden feloldásakor egy kis buborékot rak ki a képernyőre, ami addig növekszik, amíg aktív volt a képernyő. A felhasználó így a nap végén egy absztrakt, buborékokból álló háttérképet lát, amik az aktív mobilozós alkalmakat mutatják.

Forrás: Google

Mindhárom közül az Envelope a legrafináltabb. Az app telepítése után a felhasználónak ki kell nyomtatnia egy pdf-ben elérhető sablont, amit borítékká hajthat. Ezután aktiválhatja az appot, ami lekorlátozza a mobilon végrehajtható akciókat, majd csúsztathatja a készüléket a borítékba. A cél, hogy a felhasználó minél később szabadítsa ki a borítékból a mobilját.

A csavar a történetben, hogy a boríték ellenére is lehet fogadni a bejövő hívásokat, megnézni az időt és fotózni, ám a felvételeket már nem lehet megnézni, és nyilván az időrabló appok sem használhatók. A furcsa koncepció szemléltetésére szerencsére egy magyarázós videó is készült.

Mindhárom app ingyen tölthető a Google Play áruházból, egyedül az Envelope használatához feltétel, hogy a Pixel 3a mobilunk legyen.

Annyira függők lettünk, hogy az már a techóriásokat is megijeszti
A nagy techcégek elindították a digitális jólét mozgalmat, így a felhasználók rádöbbenthetnek arra, mennyi időt töltenek el szolgáltatásaikkal.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik