Tech

Megjött a Microsoft vadiúj böngészője, innen töltheti le

A Microsoft kiadta a vadi új Edge böngészőt, ami az eddig használt EdgeHTML motor helyett már a Google Chromium alapjaira építkezik. Az új szoftver a Chromium Edge nevet kapta, és már több mint 90 nyelven tölthető Windows 7, Windows 8, Windows 10, macOS, sőt Android és iOS rendszerekre is. Aki Windows 10-et használ, annak elég frissítenie a rendszert, a Microsoft mindenkinél fokozatosan a Chromium Edge-re cseréli az eddigi Edge-t, egyéb esetben pedig érdemes felkeresni a microsoft.com/edge oldalt.

Az új korszakot jelezve a Microsoft Edge egy új logót is kapott, ami már sokkal kevésbé E-betű, inkább egy kékeszöld hullám (vélhetően a webes szörfözés miatt) – de azért így is felismerhető. A legfontosabb változás, hogy az új alapok miatt az Edge már támogatja a Google Chrome-ból ismert kiegészítőket. A felhasználók számára emellett adott a bejelentkezés lehetősége is, így tartalmakat menthetnek, amiket aztán másik eszközökön szinkronizálhatnak. A Microsoft idővel még több szinkronizációs lehetőséget ad majd.

Forrás: Microsoft

Összességében, aki már használt Chrome-ot, annak nagyon ismerős lehet az új Edge is, de azért új fejlesztéseket is tartogat a szoftver. A Collections segítségével például mindenféle számunkra érdekes képet és tartalmat menthetünk, gyűjthetünk egy felületen, ez a funkció viszont később érkezik.

Forrás: Microsoft

A váltás egészen okos húzás a Microsofttól, hiszen a lényege, hogy a webes fejlesztőknek nem kell több platformot megcélozniuk, ezzel az alacsony piaci részesedéssel bíró Edge böngésző talán kicsit nagyobb szeletet hasíthat ki a böngészők piacából, ami nem lesz egyszerű menet. A Statcounter decemberi adatai szerint ugyanis a Google Chrome 63,62 százalékkal vezet, amit az Apple Safari követ 17,68 százalékkal, és a Mozilla Firefox is 4,39 százalékon áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik