Tech

Azonnal törölje ezt az appot a mobiljáról!

A ToTok (nem, nem a TikTok) nevű csevegő azonnal eltűnt az App Store és a Google Play Store kínálatából, miután a New York Times magazin és az amerikai szervek rávilágítottak, hogy valójában az Egyesült Arab Emírségeknek kémkedő szoftverről van szó.

A július 27-én megjelent, ingyenes mobilalkalmazás hamar népszerűvé vált az Emírségekben, lévén kevés más alternatíva érhető el az országban, többek közt a népszerű WhatsApp és a Skype is tiltottnak számít. A ToTok aztán a Közel-Keleten és a világ többi országában is elterjedt, és az Egyesült Államokban is előkelő helyig jutott az App Store-ban.

Ám az applikáció amellett, hogy csevegésre adott lehetőséget, a háttérben információkat gyűjtött össze a felhasználók kapcsolatairól, tartózkodási helyéről és beszélgetéseiről. A csavar a történetben, hogy a fejlesztők annyira nem is leplezték az adatgyűjtő tevékenységet: az alkalmazás csak hozzáférést kért a mikrofonhoz, a kamerához, a képekhez, a tartózkodási helyhez, a naptárhoz és a névjegyekhez, ezeket általában is kérni szokták a csevegőappok.

Forrás: ToTok

A különbség, hogy a ToTok nem csak indokolt esetekben használta ki ezeket a hozzáféréseket, hanem gyakorlatilag folyamatosan, kémkedési célzattal – ehhez pedig maguk a felhasználók biztosították a szükséges jogokat.

A Human Rights Watch nonprofit szervezet szerint az Egyesült Arab Emírségek területén a kormány szigorúan figyeli a közösségi médiát, a vezetést kritizáló kommenteket is cenzúrázzák a platformokról. Nem meglepő hát, hogy a privát kommunikáció megfigyelésére is alkalmaznak módszereket.

A ToTok fejlesztői csak annyit írtak honlapjukon, hogy technikai problémák miatt átmenetileg nem érhető el alkalmazásuk az Apple és a Google boltjaiból. A New York Times szerint viszont a ToTok a Google Play Áruház szabályzatának megsértése miatt lett eltávolítva, és az Apple is vizsgálja a szabálysértést.

A csevegő a Samsung, a Huawei, a Xiaomi és az Oppo appboltjaiból egyelőre még letölthető, de a biztonsági szakértők tanácsa szerint ezt senkinek nem ajánlott megtenni, sőt: inkább törölje a mobiljáról már most, amennyiben telepítette az eszközére.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik