Tech

Egyre többet kémkednek a magyarok után

December 26-án indul a „You – You’ll love me” (nálunk Te címen futó) sorozat második évada a Netflixen. Aki nem ismerné a sztorit: a könyvesboltos Joe Goldberg teljesen a megszállottja lesz egyik vásárlójának, Guinevere Becknek, minden lehetséges módon kukkolja, zaklatja a lányt. Ami a valóságban igazi rémálom lenne, az néhány nőnek megdobogtatta a szívét az első évadban.

Pedig a zaklatás komoly probléma, ami már a digitális térben is egyre jobban terjed. Az úgynevezett „stalkerware” programok – az áldozat okostelefonjára titokban feltelepített kémprogramok, más néven zaklatóappok – lehetővé teszik, hogy valaki behatoljon egy másik személy magánéletébe. A zaklatóappok legálisan is megvásárolhatók, használatuk pedig egyre nagyobb méreteket ölt:

a Kaspersky elemzései szerint 2019. január és augusztus között Magyarországon harmadával, 34%-kal nőtt a zaklatóappok feltelepítésére irányuló kísérletek száma.

David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója így kommentálta a növekvő veszélyt:

„A zaklatóappok sokkal jobban elterjedtek, mint gondolnánk. Az ilyen app ugyanis a háttérben fut anélkül, hogy az érintett személy bármit is észrevenne belőle. A sikeres telepítést követően az elkövetők hozzáférhetnek az áldozattal kapcsolatos új információkhoz, a fotóihoz, a közösségi média fiókjaihoz, a tartózkodási helyéhez, hang- vagy videofelvételeihez – bizonyos esetekben akár valós időben is. Ami egy izgalmas TV-sorozatban játszó jóképű színész esetében még akár rabul ejtő is lehet, az a való életben komoly probléma, és nagyon sok nő – valamint férfi – számára jelent valódi fenyegetést. Éppen ezért a közelmúltban a „Coalition Against Stalkerware”, azaz az Összefogás a stalkerware programok ellen elnevezésű kezdeményezés keretében több partnerrel együttműködésbe kezdtünk, hogy felhívjuk a figyelmet a zaklatóappok veszélyeire és segítséget nyújtsunk az érintetteknek.”

A zaklatóappok elleni összefogás munkába kezd

A Kaspersky mellett még kilenc másik elismert vállalat és szövetség: az Avira, az Electronic Frontier Foundation, a European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, a G DATA CyberDefense, a Malwarebytes, a National Network to End Domestic Violence, a NortonLifeLock, az Operation Safe Escape és a Weißer Ring is csatlakozott a „Coalition Against Stalkerware” elnevezésű kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy védelmet biztosítson a kémprogramok ellen. Ez az új, globálisan aktív munkacsoport a tagok áldozatok segítése és a kiberbiztonság terén fennálló szakértelmét egyesítve kíván a lehető leghatékonyabb módon segítséget nyújtani a zaklatóappok áldozatainak.

A Kaspersky az alábbiakat tanácsolja a zaklatók ellen:

  • Blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését az okostelefon beállításaiban! Ezt a készülék beállítások menüpontjában teheti meg.
  • Soha ne adja meg az okostelefonja jelszavát vagy jelkódját másik személynek, még akkor sem, ha egyébként megbízik benne!
  • Soha ne tároljon ismeretlen fájlokat vagy alkalmazásokat a készüléken, ezek ugyanis veszélyeztethetik az adatok biztonságát!
  • Ha egy kapcsolata véget ért, azonnal változtassa meg minden készüléke minden biztonsági beállítását! Az exek ugyanis megpróbálkozhatnak a személyes adatok ellopásával, hogy aztán manipulálhassák a tulajdonosokat.
  • Ellenőrizze a készüléken használt összes alkalmazást, hogy lássa, nem lettek-e gyanús programok feltelepítve engedély nélkül!
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást, amely azonnal értesíti a felhasználót, ha kereskedelmi kémprogramot próbálnak meg a készülékre feltelepíteni!
  • A zaklatást elszenvedők vagy az ebben a témában segítséget keresők lépjenek kapcsolatba az illetékes szervezetekkel professzionális támogatásért!

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik