Tech

Még több androidos mobilnak kell nélkülöznie a Google appjait

A Törökországban árusított androidos készülékek nem kaphatják meg előretelepítve a Google szolgáltatásait a jövőben, ami alatt többek közt a Play Áruházat, a Gmailt, a YouTube-ot, valamint a legújabb Android-verziókat kell érteni.

A török versenyhatóság tavaly szeptemberben 93 millió lírára (4 459 472 734 forint) büntette a keresőóriást, miután úgy találta, hogy a cég visszaél piaci fölényével, és nem ad elég választási szabadságot a felhasználóknak arra, hogy maguk válasszák ki az általuk használni kívánt keresőt, ezzel hátrányban részesítve a konkurenseket. Ez egyben feltétele annak is, hogy a gyártók előre telepíthessék a készülékeken a Google többi szolgáltatását is.

A hatóságok emellett a Google-t arra kötelezték, hogy hagyjanak fel a törvénysértő magatartással. Erre hathónapos határidőt adtak, ám vizsgálataik szerint a cég ennek nem tudott maradéktalanul eleget tenni.

Ugyan a Google 60 napig fellebbezhet, a vállalat már arról tájékoztatta török partnereit, hogy a jövőben nem biztosítja szolgáltatásait az újonnan megjelenő készülékekhez. A Törökországban már piacon lévő mobilok továbbra is úgy működnek, ahogy eddig.

Egy egész országot érint

Idén az amerikai kormány feketelistára tett több kínai vállalatot, akiknek nem szállítható amerikai technológiai külön engedély nélkül. Ebbe a körbe tartozik a Huawei is, akik a jövőben megjelenő mobilokon nem használhatnak bizonyos licenceket.

A Huawei Mate 30 mobilok az amerikai szankciók ellenére is tarolnak
Európában egy ország kivételével nem is kapható, de így is elment belőlük 7 millió két hónap alatt.

Így a Huawei Mate 30 mobilok hiába vannak megáldva kiváló hardverrel, az érvényben lévő amerikai szankciók miatt hiányzik róluk a Google Mobile Services szolgáltatáscsomag, azaz hiába fut rajtuk Android 10 alapú EMUI 10 kezelőfelület, olyan létfontosságú alkalmazások hiányoznak róluk, mint a Chrome böngésző, a YouTube, a Gmail vagy éppen az androidos alkalmazások letöltésére szolgáló Play Áruház.

A Google szolgáltatásoktól pedig most egy egész ország eshet el, amennyiben a keresőcég továbbra sem kíván dűlőre jutni a török versenyhatósággal.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik