Tech

Merkel szerint nem lenne jó döntés kizárni a Huaweit

Mindent meg kell tenni a hálózati biztonság érdekében, de nem lenne jó egyetlen vállalatot sem eleve kizárni fejlesztési projektekből - jelentette ki Angela Merkel német kancellár a Parlamentben a Huawei ötödik generációs mobil hálózati fejlesztésekben való részvételéről feltett képviselői kérdésre adott válaszában.

Merkel a német Parlamentben (Szövetségi Gyűlés, Bundestag) Sabine Poschmann szociáldemokrata (SPD) képviselő által a kínai Huawei vállalatra vonatkozóan feltett kérdésre adott válaszában kifejtette: „Ellenzem bármely vállalat eleve kizárását. A biztonság garantálása érdekében azonban minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk”. Hangsúlyozta, hogy teljes bizalmát élvezik az ügyben illetékes német biztonsági szervek. „Nagy baj lenne, ha nem így lenne” – tette hozzá.

Nem lehet előre kijelenteni, hogy valamely vállalat részvétele szóba sem jöhet. Ugyanígy nem lehet viszont szem elől téveszteni a dolog bizalmi vonatkozásait sem”

– fejtette ki arra a kérdésre, hogy helyezett-e Kína kilátásba retorziókat arra az esetre, ha kizárnák a Huaweit a mobil hálózati fejlesztésekből. „Semmilyen kínai állami szintű nyomásgyakorlásról beszámoló jelentés nem került elém” – szögezte le.

A kancellár válaszában rámutatott: a Huawei nem csak Németországban, de szerte Európában kivette már a részét a második, harmadik és negyedik generációs mobil hálózati infrastruktúra kiépítéséből. A német mobil távközlési cégek körében pedig ezzel kapcsolatban még semmilyen biztonsági gyanú nem merült fel. Nem árt fenntartásokkal kezelni a kínai cégek államilag szubvencionált dömpingáraira vonatkozó állításokat sem – tette hozzá.

Hangsúlyozta: miközben Európa az Ericsson és Nokia cégeknek köszönhetően két magas minőségű távközlési berendezéseket gyártó vállalattal is büszkélkedhet, a hálózati biztonság garantálásához mindenképpen szükség van a kínálat diverzifikálására.

(MTI, AFP)

Trump hiába szeretné, nem mindenki aggódik a Huawei miatt
Az elmúlt hónapok során több ország is döntött azzal kapcsolatban, beengedik-e a kínaiakat a következő generációs hálózataikba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik