Tudomány

Szívszorító tábla állít emléket az elolvadt gleccsernek

Emléktáblát emelnek az első gleccsernek, amelyik a klímaváltozás miatt olvadt el Izlandon – írja az MTI. Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el a sziget nyugati részén, vastagsága ekkor 50 méter volt. Mára alig egy négyzetkilométeresre zsugorodott, és kevesebb mint 15 méter a vastagsága.

Ilyen paraméterek mellett már nem beszélhetünk gleccserről, nevéből a jökull (gleccser) szót is kivették.

Andri Snar Magnason és Oddur Sigurdsson, a Rice Egyetem szakértői fogják leleplezni a plakettet augusztus 18-án Borgarfjördurnél. Az emléktáblán egy jövőnek címzett levél lesz olvasható:

Az Ok az első izlandi gleccser, amely elveszítette gleccserstátuszát. A következő 200 évben várhatóan az összes gleccserünk követni fogja ezen az úton. Ez az emléktábla annak elismerése, hogy tudjuk, mi történik és mit kellene tenni. Csak ti tudjátok, hogy meg is tettük-e”.

A dátum alatt a 415 ppm CO2 szavak állnak, amelyek a légkörben az idén májusban mért rekordértékre utalnak: a légkör szén-dioxid-koncentrációja meghaladta a 415 ppm-et (milliomod térfogatrész).

Fotó: iStock

Cymene Howe, a Rice Egyetem munkatársa szerint ez az első plakett, amelyet egy klímaváltozásnak áldozatul esett gleccsernek emelnek a világon.

Ezek a jégtestek a bolygó legnagyobb édesvízraktárai. Bennük a légkör története van lefagyasztva”

– mondta a szakértő, kiemelve, hogy Izland minden gleccsere el fog tűnni, ha nem csökkentjük drasztikusan az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik