Tech

Oroszok kémkedhetnek az öregítős mobilappon keresztül

Mi is beszámoltunk nyáron arról az őrületről, amit a FaceApp nevű orosz mobilapplikáció hozott el: mindenki posztolgatta a megöregített szelfijeit, mert ez volt az első ilyen témájú program, ami tényleg jó képeket közölt. Az app még mindig él, a mesterséges intelligenciát használó alkalmazással olyan maszkírozásokat végezhetünk pár lépéssel az arcon, mint az öregítés, szépítés, hajszínek és sminkek kipróbálása, de akár nemet is változtathatunk –

a végeredmény a legtöbb esetben pedig egész látványos.

Nem lehet azonban szó nélkül elmenni az alkalmazással kapcsolatos adatvédelmi aggályok mellett sem. Mi is felhívtuk már a figyelmet arra, hogy ha lehet, ne használja senki az ilyen applikációkat, hiszen gyakorlatilag ingyen adjuk bennük a képünket, amit aztán bármilyen célra felhasználhatnak. Az FBI most még ennél is tovább ment: szerintük egyenesen nemzetbiztonsági kockázat a FaceApp és a hozzá hasonló, orosz programok, mert nem tiszta, mire használják fel a feltöltött képeket, és az sem, hogy mihez jutnak hozzá azon a telefonon, amelyre telepítik őket – írja a BBC.

Ráadásul az app felhasználási feltételei eléggé tágan értelmezhetők, a leírás szerint olyan „fotókat és más tartalmakat gyűjt, amelyeket a FaceAppal megosztanak” a felhasználók. Nem egészen egyértelmű tehát, hogy csak az öregíteni kívánt fotót gyűjtik be, vagy az összeset.

Inkább ne használja az öregítős mobilappot, ha nem muszáj!
Több dolog miatt is adatvédelmi aggályokat vet fel a FaceApp, ami a felszínen csak egy poénos szoftvernek tűnik.

Chuck Schumer amerikai szenátor kijelentette, hogy az applikációt kivizsgálják, és ha találnak bármi gyanúsat, megteszik a szükséges lépéseket. Legutóbb az elképesztő népszerűségnek örvendő TikTok appal kapcsolatban merültek fel hasonló problémák, csak ott a kínaiaknak mentek tovább adatok.

Az öregítős app fejlesztői reagáltak a képlopási vádakra
A szervereik nem Oroszországban vannak, és csak a kiválasztott fotó kerül a felhőbe, állítják.

A szentpétervári Wireless Lab, amely az applikációt lefejlesztette, nem reagált a vádakra – korábban azt mondták, nem gyűjtik és tárolják a képeket, és nem szívnak le adatokat kéretlenül, az FBI szerint azonban ennek a fele sem igaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik