Tech

Mostantól bárki használhatja az Amazon kvantumszámítógépét

Amíg a Google, a Microsoft és az IBM azon versenyez, hogy ki tudja létrehozni a világ első, gyakorlatban is tökéletesen működő kvantumszámítógépét, addig az Amazon inkább áthárította másra a piszkos munkát: a D-Wave, az IonQ, és a Rigetti által lefejlesztett kvantumrendszereket használja arra, hogy a saját programjait próbálgassa. Ehhez pedig elkészített egy olyan interfészt, amelyen keresztül

bárki lefuttathatja a saját kvantumprogramjait a partnerek rendszereinek egyikén.

Az Amazon Braket felhőszolgáltatásba bejelentkezve elérhető mindhárom vállalat kvantumrendszere, és akár teljesen saját saját kvantumprogramot is lehet rajtuk futtatni, de az előre megadott sablonokat is tovább lehet gondolni. Az Amazon abban is segít, hogy a kezdeti hibákat kijavítsa, és működő programot adjon át, amit aztán a kvantumrendszereken át lehet futtatni.

Fotó: iStock

Ez mindenképpen okos megoldás az Amazon részéről, hiszen kvantumszámítógépet építeni nem olcsó vállalkozás – sokkal egyszerűbb, ha valaki más legyártja nekik, és ők csak a felületet adják ahhoz, hogy lelkes amatőrök vagy félprofik olyan algoritmusokat futtassanak rajta, amelyektől fejlődhet a rendszer, és amelyek letesztelik, mire képes tulajdonképpen a számítógép.

A végső cél az, hogy tényleg egy olyan kvantumszámítógép készülhessen, amit kereskedelmi forgalomba is lehessen hozni, és elég stabil legyen ahhoz, hogy megbízhatóan működjön. A lelkes amatőrök által fejlesztett programok pedig mindehhez hozzájárulhatnak, hiszen folyamatos tesztelés alatt tartják majd az Amazon három partnerének kvantumrendszereit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik