Tech

A magyarokat sem kímélik a kiberbűnözők

Egy nemzetközi kutatás szerint az internetes támadások száma évről évre egyre növekvő tendenciát mutat. Hazánkban csak a böngészőkből induló támadások aránya tavaly közel 25 százalék volt, ami az idén további 3 százalékkal nőtt – írja a Sicontact közleményében.

Az eredmények tekintetében Magyarország az európai országok veszélyeztetettségi listáján a 9. helyen áll. A listavezető Málta (42%), majd Görögország (41%) és Románia (41%) következik a rangsorban.

A cég legfrissebb felmérése szerint Magyarországon a 18-59 éves lakosság csupán 10 százaléka lenne hajlandó fizetni egy vírusirtó programért, míg a biztos elutasítók aránya ennek közel a háromszorosa. Az is elgondolkodtató, hogy a vírustámadást már elszenvedők jóval nyitottabbak a fizetős szoftverek használata iránt.

Kreatív módon csalják ki az érzékeny adatainkat

A kiberbűnözők kreativitása határtalan, évről évre újabb támadási formával rukkolnak elő, amivel nehezíteni tudják az otthoni felhasználók mindennapjait. A leggyakoribb támadástípus a zsarolóvírusok használata mellett, a személyazonosság-lopás és az adathalászat. Ilyen esetekben az illetéktelenek olyan személyes adatokat lopnak el tőlünk, mint a különböző jelszavaink vagy bankszámla adatok, melyek segítségével akár hitelt igényelhetnek a nevünkben, vagy internetes vásárlásokat indíthatnak.

Ez a baj a magyarok jelszavaival
Egy friss felmérés mutatja, miben vagyunk hanyagok.

A „hagyományos” kibertámadások mellett egyre nagyobb arányban lép fel a gyermekek ellen irányuló cyberbullying, vagyis az online zaklatás, derül ki egy hazai kutatásból. Hazánkban manapság minden harmadik kiskorút ért már internetes bántalmazás, legyen az kirekesztés vagy személyes információkkal való visszaélés. Sajnos ilyen helyzetekben a gyerekek csupán 10 százaléka kér segítséget és a szülők kevesebb, mint 50 százaléka szerez tudomást arról, ha a gyermekét bántalmazzák.

Nemcsak a kibertámadók kreativitása növekszik, hanem az általuk okozott kár mértéke is. 2017-ben egy, addig példátlan horderejű zsarolóvírus söpört végig az interneten, ami alig pár óra leforgása alatt több százezer számítógépet támadott meg.

A WannaCry nevű zsarolóvírus Oroszországból indult, és kezdetben 300 dollár megfizetését követelte az áldozatoktól. Ha valaki nem fizetett, akkor az összeg először megduplázódott majd végleg eltüntette a dokumentumokat a megfertőzött gépekről. A támadás globális mértékű volt, csaknem 150 országot elért, otthoni hálózatoktól kezdve egészen a nagyvállalati szféráig. Nagy-Britanniában 50 egészségügyi intézményt bénított le, Franciaországban gyárleállásokat okozott, de elérte Spanyolországot és a FedEx szállítmányozó vállalatát is.

Az otthoni wifi sem teljesen biztonságos

Könnyen a kibertámadások áldozatává válhatunk nem feltétlenül csak a munkahelyi környezetünkben, hanem az otthonunk kényelmében is. Manapság már ritka az a háztartás, ahol ne lenne hozzáférhető wifihálózat. Nem is gondolnánk, mekkora lehetőség ez a kiberbűnözőknek. Ha egy illetéktelen személy feltöri az otthoni hálózatunkat, máris hozzáfér a gépünkön lévő személyes adatokhoz, információkhoz és az e-mailekhez is.

Ahhoz, hogy a virtuális veszélyek ellen naprakészen védekezni tudjunk, és lépést tarthassunk a folyamatosan fejlődő internetes támadásokkal és vírusokkal, a legjobb, amit tehetünk, hogy beszerzünk egy olyan vírusirtót, ami komplex védelmet biztosít  a legtöbb virtuális támadás ellen.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik