Tech

Titokban bekapcsolhat a mobil kamerája, miközben facebookozik

Joshua Maddux webdizájner hívta fel rá a figyelmet, hogy egyes készülékek esetében a Facebook iOS-es mobilappjában titokban aktiválja magát a hátlapi kamera a hírfolyam böngészése közben. A jelenségre ő maga akkor figyelt fel, amikor a falán megjelenő tartalmak közt böngészve egy képet lefelé próbált húzni az ujjával. A furcsa hibát egy videóval is demonstrálta, amin látható, hogy éppen a bejegyzések közt böngészik, ám a háttérben egyben kivehető a szobában található kanapéja is, ami a kamerának köszönhető. Maddux öt különböző eszközön is ugyanezt tapasztalta, és a Twitteren közzétett bejegyzése alatt is többen megerősítették, hogy nem egyedi esetről van szó.

Kedd este meg is indult a találgatás, hogy mi okozhatja a dolgot, akkor még sokan arra tippeltek, talán az iOS 13.2.2-es frissítésében csúszott félre valami. Végül úgy tűnik, hogy két esetben merül fel a hiba. Egy fejlesztő szerint valójában a Facebook Történetekhez (Stories) készített kezelőfelület villan be a háttérben, amikor a felhasználó álló pozícióból fekvőbe forgatja át a mobilt. Más visszajelzések szerint akkor is ez történik, ha valaki megnyit egy fotót az appon belül, és az ujját rajta tartva lefelé húzó mozdulatot tesz a kijelzőn. A Facebook szóvivője a második forgatókönyvvel kapcsolatban elismerte, hogy az alkalmazásuk november 8-án kiadott frissítésében bújik meg a hiba, hozzátéve megnyugtatásul, hogy egy felhasználó eszköze sem továbbított szervereikre fotót, vagy videót ilyen módon.

Az biztos, hogy a felhasználók Facebook iránti (egyébként is ingatag) bizalmának nem tesz jót a háttérben rejtélyesen felbukkanó kamera, lévén már most is rengeteg a feltételezés, hogy a cég a mikrofonon keresztül hallgatózik és gyűjt adatokat – az pedig csak még ijesztőbb, hogy a mobilunk akkor is felvételeket készíthet, ha mi nem tudunk róla.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik