Tech

Így folyik el egyre több pénz

A PayPal megbízásából készült friss nemzetközi kutatás szerint a világ fogyasztói minden korábbinál többet vásárolnak mobileszközök használatával. A mobil kereskedelem legmeghatározóbb trendjei jelenleg a közösségi platformokon történő vásárlás térnyerése, és a mobilos vásárlás biztonságába vetett bizalom kérdésköre – írja a cég közleménye.

Az Ipsos piackutató által megkérdezett fogyasztók közel 80 százaléka vásárolt már okostelefonon keresztül, miközben a webshopoknak csak 63 százaléka optimalizált mobilfizetések fogadására. A két érték közötti több mint 15 százalékpontos különbség rámutat, hogy sok vállalkozás nem használja ki a mobil kereskedelem robbanásszerű növekedése által kínált lehetőségeket. Ezért a vállalkozásoknak optimalizált élményt kell kínálniuk, különösen, ha a fiatalabb – például Z és Y generáció – korosztályt kívánják megszólítani. A mobilos vásárlók igényeinek előtérbe helyezése kevesebb kosárelhagyáshoz vezethet, és akár 15%-kal több potenciális vásárlót eredményezhet.

Forrás: iStock

A felmérés szerint India vezető szerepet játszik a mobil kereskedelemben: az indiai fogyasztók 70 százaléka inkább mobil eszközt használ a vásárláshoz, és az indiai kereskedők 81 százaléka optimalizálta webhelyét mobilos vásárlására.

Az európai piacok közül legtöbben Olaszországban vásárolnak okostelefonon keresztül; ugyanakkor az olasz vállalkozások csak 65 százaléka számolt be mobiltelefonra optimalizált webhelyről vagy saját alkalmazásról. Az Egyesült Államokban a fogyasztók 72 százaléka használ okostelefont online fizetéshez, míg a vállalkozások 57 százaléka optimalizálta a vásárlói élményt mobiltelefonra.

Még nagy a bizalmatlanság

A biztonság és a bizalom fontos szempont a mobilos vásárlók fogyasztói döntéseiben. Globálisan a vásárlók 51 százalékának vannak aggályai a mobil kereskedelem biztonságosságával kapcsolatban, bár egyes országokban, mint például Japán, csupán a fogyasztók 28 százalékának vannak fenntartásai. A biztonsági kérdések miatt leginkább aggódó országok elsősorban az angol nyelvterületek: Egyesült Királyság (64%), Ausztrália (63%) és az Egyesült Államok (58%).

A fogyasztók mellett a kereskedőknek szintén vannak fenntartásaik, számukra ez a mobiltelefonra történő optimalizálás egyik legfőbb akadálya:

az adatok szerint ötből egy online kereskedő aggódik amiatt, hogy az ügyfelek adatai biztonságban vannak-e mobilvásárlás során.

A kutatás szerint a közösségi kereskedelem kínálati és keresleti oldala egyensúlyban van: jelenleg a kereskedőknek és fogyasztóknak egyaránt a harmada nyitott a közösségi platformokban rejlő lehetőségek kiaknázására. A közösségi kereskedelem népszerűsége országonként eltér, jelenleg Indiában a legnépszerűbb, ahol az elmúlt 6 hónapban már a vásárlók 57 százaléka használta valamelyik közösségi oldalt vásárlására. Globálisan a leggyakrabban használt platformok a Facebook, az Instagram és a WhatsApp (a közösségi kereskedelmet igénybe vevő válaszadók 35 százaléka a Facebookot használja).

A vásárlói preferenciák mindenek felett: a mobil vásárlások során a vásárlás megszakításának vezető oka az, hogy a kereskedők nem kínálják fel a vásárló által preferált fizetési módot. A kutatás szerint a fogyasztók 21 százaléka szakította már meg a vásárlást, mert az általuk kedvelt fizetési mód nem volt elérhető. A kutatás szerint a fogyasztók mobiltelefonos fizetéshez legnagyobb arányban PayPal-t használnak (53%), a következő legnépszerűbb fizetési mód pedig a hitelkártya (44%).

A bolti vásárláskor is egyre népszerűbb a mobil: a kutatásban résztvevő kereskedők 87 százalékának fizettek már érintés nélküli fizetéssel, és ezeknek a tranzakcióknak 50 százaléka történt okostelefonnal. India az érintés nélküli vásárlás területén is élen jár: az indiai kereskedők 98 százaléka fogadott el okostelefonos, vagy viselhető készülékes fizetést az elmúlt 6 hónapban.

A nők élen járnak a mobilvásárlás alkalmazásában: az adatok szerint 48 százalékuk vásárol az interneten mobileszközről, miközben a férfiak csak 39 százaléka használja ezt a megoldást. A vásárlás helyét tekintve a nők 19 százaléka, és a férfiak 26 százaléka használ mobilt a munkahelyen történő vásárláshoz.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik