Tech

Kína már a 6G-n dolgozik

Néhány nappal azután, hogy Kína három legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója elindította a kereskedelmi 5G-szolgáltatást, Kína bejelentette, hogy hivatalosan is megkezdi a hatodik generációs mobilhálózattal kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket egy illetékes csoport megalakulásával.

A helyi tudományos és technológiai minisztérium szerint a 6G technológia kiemelt fontosságú szerepet játszhat a nemzet fejlődésében. A 6G-kutatás koordinációját végző két csoport munkáját államilag támogatják majd. Míg egyik csoport kormányzati képviselőket foglal magába, addig a másikat olyan tudományos szakemberek alkotják, akik technikai tanácsadást tudnak nyújtani a legfontosabb kérdésekben.

Kína a világ legnagyobb 5G-hálózatát tudhatja magáénak, ráadásul a Huawei is világszerte vezető a telekommunikációs eszközök beszállítójaként. Mivel a világ legtöbb részén csak 2020-ban indul be igazán az 5G-szolgáltatás, ami a 4G-nél tízszer gyorsabb, még vajmi keveset tudni, mire lesz képes a 6G. Kínában 2020-ban még csak az elméleti koncepciókat vázolják fel, és 2030-ra jelenhet meg piacon a 6G.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik