Tech

Már megint bakizott a Facebook

A Facebook a Cambridge Analytica-botrány óta szigorúbban felügyeli, hogy milyen felhasználói adatokhoz juthatnak hozzá a külsős fejlesztők. 2018 áprilisában a csoportok kezeléséért felelős alkalmazásprogramozási interfészt, a Group API-t  módosították annak érdekében, hogy a fejlesztők csak a facebookos csoportok nevéhez, a tagok számához és a benne közzétett bejegyzésekhez férhessenek hozzá. Egészen addig a tagok teljes nevét és profilképét is láthatták, ami visszaélésekre adhatott lehetőséget.

A közösségi óriás a héten a fejlesztőknek szóló blogjában közölte, hogy újabb szigorításokat eszközöl a Group API-ban, mert a tavaly áprilisi módosítás ellenére több külsős fél is hozzáférhetett az elméletben elérhetetlenné tett kényes információkhoz, becslések szerint közel 100 fejlesztő. A cég kvázi bevallotta, hogy megint bakizott, és azóta felszólította a külsős feleket a jogosulatlanul szerzett adatok törlésére.

A Facebook szerint a száznál kevesebb fejlesztő alacsony szám, és nem élt vissza senki sem a hozzáfért adatokkal rosszindulatúan, de 11 partner ténylegesen is lekérte a tagok nevét és képét az elmúlt két hónapban. A partnerek nevét nem hozták nyilvánosságra, annyit lehet tudni, hogy leginkább olyan appokról van szó, amik közösségi platformok kezelésében és videók streamelésében segítette az adminokat. Ugyan ez semmi a Cambridge Analytica-botrányhoz képest, de jól mutatja, hogy a Facebook biztonsági rendszerében azért még akadnak ilyen-olyan figyelmetlenségek.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik