Tech

Vírusos telefonhívásokért perel a népszerű üzenetküldő app

Május elején komoly biztonsági rést fedeztek fel a Facebook egyik üzenetküldő appjában, a Whatsappban: egyetlen hívás képes volt vírust rakni a telefonra még akkor is, ha nem vettük fel a hívást, ami később meg sem jelent a híváslistában. A kémprogramot a The Financial Times szerint az izraeli hírszerzőcég, az NSO Group fejlesztette. A problémát a Whatsapp viszonylag hamar megoldotta, de persze nem hagyta szó nélkül a kotnyeleskedést: a The Verge tudósítása szerint pereli az izraeli vállalatot hackelésért.

Egyetlen telefonhívástól vírus kerülhetett a telefonunkra
A Whatsappban volt a hiba, de viszonylag hamar megoldották.

A Citizen Lab nevű szervezet fedezte fel a problémát, és azt mondta, hogy újságírókat, valamint emberijogi aktivistákat akartak vele targetálni. A Pegasus nevű vírus ugyan nem volt sokáig fenn a WhatsApp adatbázisában, de az biztos, hogy a WhatsApp szerverein ólálkodott, amiket a csevegőalkalmazás megosztott az NSO Grouppal. A program célja az volt, hogy távolról irányíthassa a vírusos telefonokat, használja a kamerát és a mikrofont, valamint személyes információkat gyűjtsön.

Fotó: iStock

A WhatsApp célja a perrel az, hogy megakadályozza az NSO Group további hasonló munkáját, és az, hogy biztosítsa a felhasználókat: az ilyen és ehhez hasonló adathalászatot nagyon komolyan veszi.

Az NSO korábban kijelentette, hogy vizsgálja az ügyet, és biztosította a Whatsappot afelől: nem engedélyeztek ilyen tevékenységet a Pegasusszal kapcsolatban. Szigorúan tagadja a vádakat, és a The Verge-nek elmondta, hogy mindent megtesz, hogy tisztázza magát alóluk. A vállalat elmondta, hogy azt is észreveszik, ha egy terméküket másra használják, mint a terrorizmus és a bűnözés elleni harc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik