Tudomány

Van, aki már a Marsra is atomot dobna

Elon Musk Twitter-oldalán posztolt hajmeresztő Nuke Mars projektjéről – írja a Space.com. A SpaceX alapítója és vezérigazgatója először egy 2015-ös előadása során vetette fel az ötletet, miszerint apró robbantások segítségével olvasztaná el a Mars jégsapkáit, élhetőbbé téve az égitestet az emberiség számára. Mostantól akár Nuke Mars feliratú pólókat is vásárolhatnak a terv rajongói.

Tűzgömbbé változott a SpaceX űreszköze
A Starhopperből felcsapó lángokról látványos videó készült.

A vállalkozó szerint kisebb nukleáris bombákkal mesterséges napokat hozhatnánk létre, felmelegítve a bolygó jégpáncélját radioaktív mellékhatások nélkül.

A milliárdos közösségi oldala vitatérré változott a poszt után, ahol szakemberek, így az asztrofizikus Scott Manley és az űrkutató Dennis Wingo is különféle ötletekkel és megoldásokkal rukkoltak elő.

A Mars meghódítása nem is tűnik olyan távoli célnak, a SpaceX jelenleg is egy százfős űrhajó megalkotásán dolgozik, amit egy óriás rakéta, a Super Heavy fog szállítani. Az újrahasznosítható űreszközök a terv szerint már 2021-től próbafelszállásokat végezhetnek, és ha minden igaz, 2023-tól akár embereket is szállíthatnak az űrbe.

Míg Elon Musk koncepciói idővel változhatnak, legfőbb céljában biztos: már a SpaceX indulásakor is kiemelte, hogy a Marsot élhetővé szeretné tenni az emberek számára.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik