Tech

Lövöldöző robotról készült videótól rettegnek az emberek

Igazán ijesztő videó terjed a közösségi médiában: egy robot célra lő benne egy fegyverrel, miközben emberek lökdösik, hogy kizökkentsék – ami nyilvánvalóan egyáltalán nem sikerül. A felvételek olyanok, mint a Boston Dynamics robotjairól készült videók, azzal a különbséggel, hogy nem igaziak: a robotot CGI segítségével varázsolták a képernyőre.

Corridor Crew srácok korábban már csináltak a Boston Dynamics videóira reflektálva egy paródiát, amiben ütik-vágják, lövik, bántalmazzák az éppen aktuális robotot. Ezzel a robotgyártó cég kegyetlennek tűnő módszereire akartak rávilágítani: a BD videói között is találunk olyat, amikor a kutatók lökdösik a tesztelés alatt álló robotot azért, hogy javítsák a koordinációs készségeit, és megfigyeljék, hol kellene még javítani rajta.

A Corridor Crew szerint a paródiavideó olyan érzelmeket váltott ki az emberekből, amire nem is számítottak: kiderült, hogy senki nem szereti látni, ha egy védtelen robotot bántalmaznak, még akkor sem, ha az ember azért tudja, hogy a robotnak nem fáj, és nincs is öntudata, amivel érzékelhetné, hogy most mi történik vele. A reakciókra reflektálva készült ez a lövöldözős videó is, ami azt mutatja be, ahogy az ál-BD teszterek kitakart arccal lőni tanítják a robotot – pontosabban megpróbálják megakadályozni, hogy eltalálja a kitűzött célt.

Figyeltek, hogy az egésznek a katonai kiképzésekre hajazó hangulata legyen,

sivatagban vették fel, és óvatosan használták a CGI-t is, így tényleg a megtévesztésig hasonlít az eredmény a valódi robotos videókra. Legalább is a videó legelején.

A közösségi médiában azonban a videónak csak egy erősen megvágott változata terjed, egészen addig, amíg a robot célra lő, ezért sokan azt hiszik, hogy ez már tényleg létező technológia, és így is adták tovább az ismerőseiknek. Ha valaki megnézi a teljes videót, rögtön rájön, hogy paródiáról van szó, főleg ott kezd gyanús lenni, amikor a robot élő emberek és bábuk között választja ki, hogy kit lőjön fejbe. Az utolsó néhány percben pedig ott az ultimate kérdés: a robot megöli-e a robotkutyát, a Boston Dynamics Spotját, vagy inkább az alkotói ellen fordul, és megszökik a blökivel?

A Corridor Crew csinált egy magyarázó videót is a paródiáról, amiben kifejtik, hogy azért nem olyan biztos, hogy a Boston Dynamics nem csinál hasonló kísérleteket valahol a sivatag közepén, hiszen a hadsereg számára is gyártanak robotokat – a technológia azonban még, szerencsére, egyáltalán nem tart itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik