Tech

Kilenc éve figyeljük riadtan az egyre durvább robotokat

Lassan kilenc éve, hogy felkerült a netre a Boston Dynamics (BD) robotikai labor első videója, amin a BigDog nevű robotot látható. A szerkezetet a DARPA-nak, a Pentagon védelmi fejlesztéséért felelős ügynökségének fejlesztették, ez volt a legelső az eddigi kilenc BD-féle robotból. BigDognak idővel több iterációja is készült, belőle merítkeznek a Spot és a SpotMini nevű modellek.

A céget még 1992-ben alapította Marc Raibert, a Massachusetsi Műszaki Egyetem (MIT) professzora a hadsereg támogatásából, de csak 2009-ben kerültek a figyelem középpontjába, mikor elkezdték közzétenni az emberek számára egyre ijesztőbbnek tűnő virális videókat.

BigDog óta rendszerint nyomon követhetjük videók formájában, hogy éppen melyik termékükön dolgoznak aktívan, és minden alkalommal van miért eltátani a szánkat.

Az alapító Raibert szerint olyan szerkezetek fejlesztése a cél, amik képesek arra, amire az emberek és az állatok, majd azokat elérhetővé tenni cégeknek, kormányoknak és más ügyfeleknek. Nincs kizárva a katonai felhasználás sem – ez nem azt jelenti, hogy gyilkolni fognak a robotok, helyette az emberek számára veszélyes terepeken tudnak felderíteni, vagy fontos tárgyakat szállítani.

Raibert álmát éveken át katonai szerződések tartották életben,

a fő megbízó a DARPA volt, az ügynökség több mint 150 millió dollárt adott a BD-nek 1994 óta, ám amikor a Google 2013-ban felvásárolta a céget, felbontották a hadsereggel kötött szerződéseket.

A Google viszont nem tudta jövedelmezővé tenni a kutatólabort, lévén nem volt megvásárolható termékük, ezért három évvel később túladott rajta, így került a japán Softbank Roboticshoz. Ezután visszatérhettek a hadászati projektekhez is, de egyben elindultak az első lépések azért, hogy fogyasztói termékké váljanak a robotok.

Japánoknak adta el a Google ijesztő robotjait
A Pepper nevű cuki robotot fejlesztő cég karolta fel a keresőóriás fejlett masináit.

A Boston Dynamics robotjai jellemzően állatok mozgását utánozzák, kivéve a humanoid Atlast. Elképesztő dolgokat művelnek: ajtókat nyitnak, rohangálnak, cipekednek, szaltóznak.

Egy interjúból kiderült az is, hogy a robotok sokkal többször esnek el, mint a felvételeken, a háttérben pedig egy emberi operátor irányítja őket joystickkal és derékra szerelt laptoppal, de ők a virál videókon nem látszanak. Ha a robot előre feltérképezi az adott helységet, akkor a segítség nem szükséges, de önmaguktól korántsem produkálnak olyan látványos akciókat, mint a publikus felvételeken.

ATLAS

Atlast a világ legdinamikusabb humanoid robotjaként jellemzik, ami a 2013-as bemutató óta egyre meghökkentőbb mutatványokra képes, ami jól dokumentáltan nyomon követhető a BD csatornáján. A humanoid robot 75 kilogrammos, 1,5 méter magas testébe rengeteg kamerát, valamint LiDAR és Stereo Vision szenzort építettek, és speciális irányítórendszer koordinálja a karok és lábak mozdulatait.

Öt éve még éppen csak megtudott állni a lábán, 2016-ban viszont már kisétált az ajtón, és tett egy kört a havas, durva terepen, majd dobozokat pakolt fel polcra. Igazán félelmetessé akkor vált, mikor megjelent az a videó, amin parkourozik.

SPOTMINI

A kutyákról mintázott, 2016-ban bemutatott SpotMini a labor jelenlegi legfelkapottabb modellje, és még ígéretesebb jövő vár rá: 2019-ben piacra dobják, kezdésnek 100 darabot gyártanak belőle. Ez lesz a BD első kereskedelmi forgalomba kerülő terméke, igaz, egy autó árát kérik majd érte. Az más kérdés, hogy a vásárlók mit fognak kezdeni vele.

Ahogy Atlast, SpotMinit is egy joytickkel és laptoppal lehet vezérelni, illetve van még lehetőség önjáró módra, miután adott helységről térképet készít a szenzorokkal és kamerákkal. Kisebb, olcsóbb és jobbak az egyensúlyozási képességei, mint Atlasnak.

Kisebb tárgyakat el is tud cipelni a hátán, ajtókat nyit ki, és 90 percig bírja az akkumulátora.

A cég ajánlása szerint főleg abban segíthet a robot, hogy durva, vagy nem biztonságos terepeken szállítson tárgyakat, segíthet időseknek, vagy cipekedni zöldségesboltokban, akár 14 kilós tárgyakat is elbír az opcionálisan választott karjával.

SpotMini elődje, mondhatni nagytestvére a simán Spot névre keresztelt robotkutya, amiről az a megosztó videó készült, amin rénszarvasnak öltöztetett robotkutyák húznak egy szánt.

LS3

Ez a robot a BD nagy csalódása, mivel a motorja túlságosan hangos volt, így a DARPA nem tudta bevetni eredeti céljára. Az LS3 fejlesztését 2015-ben kezdték el támogatni, és egy olyan nagy teherbírású robotkutyát szerettek volna, ami képes szállítani a katonák felszereléseit, emellett pedig a terepviszonyokkal is megbirkózik. Ezt a célját remekül betöltötte, hiszen 182 kilóig lehet rá pakolni, ám mivel működés közben úgy zúgott, mint egy fűnyíró, nem volt éppen ideális egy harcmezőre – a katonák attól féltek, a kütyü elárulhatja a pozíciójukat.

WILDCAT

A 2013-ban megmutatott WildCatet szintén hadirobotnak, amolyan katonai macskának szánták. A fejlesztők honlapja szerint a világ leggyorsabb négylábú robotja, ami 32 kilométeróra sebességgel közlekedik, galoppozó mozdulattal. 154 kilós és 1,17 méter magas. Bemutató videója azért terjedt el, mert egy iszonyatos tempójú vágtatás után látványos módon fékez le.

HANDLE

A Handle modell különlegessége, hogy egyszerre kombinál kerekeket és karokat, így birkózik meg a nehezebb terepekkel. Leginkább egy két lábra emelkedő, guruló kutyát idéz, bár szükség esetén négy lábon is tud mozogni. 14,5 km/h sebességgel képes gurulni, mellső lábaival pedig 50 kilónyi súlyt tud cipelni, így bevásárlásokhoz ideális kísérőpartner lehetne. Mindemellett remekül ugrik fel platformokra (kb. 1,3 méter a legmagasabb pont, amire fel tud ugrani), gördül le lépcsőkön és egyensúlyát az sem bontja meg, ha egyik kereke alá bekerül valami.

SAND FLEA

A mindössze ötkilós ugrórobotnak négy kereke van, és egy kifejezetten ugráshoz tervezett lába, így leginkább egy bolhához hasonlít – és úgyis viselkedik. Képes akár 10 méterre is felugrani menet közben, ha útjába akadó tárgyakkal találkozik, de akár egy ház tetejére is eljuttatja magát.

RHEX

A csótányrobotnak hat lába van, amivel képes átgázolni sziklákon, sáron, homokon, lépcsőkön, köszönhetően annak, hogy képes külön-külön mozgatni azokat. Talán ez a legkisebb BD-robot, mivel 14 centiméter magas és mindössze 12 kilogrammot nyom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik