Tech

Robotkutyával bővülne a híres cirkusz

Egy robot is szerepelhet majd a világhírű Cirque de Soleil műsoraiban.

A Cirque de Soleil csütörtökön jelentette be, hogy már tárgyal a négylábú Spot-robotot fejlesztő Boston Dynamicsszal, mert szeretné szerepeltetni a műsoraiban – írja az MTI. A cirkusz közleményében arról írt, hogy gondolkodnak a robot felhasználásának lehetőségeiről, és mérlegelik, hogyan alkalmazhatnák az élő műsoraikban.

A hét folyamán mi is beszámoltunk róla, hogy Spot a Boston Dynamics első olyan terméke, ami tömeggyártásba kerül, és mások számára is elérhetővé válik a laboratóriumon túl. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mostantól csak besétálunk egy üzletbe és megvesszük (mondjuk azért, hogy kinyissa nekünk az ajtókat), mert az átlagfelhasználók számára még nem hozzáférhető, kizárólag kiválasztott cégek, ipari vállalatok adhatnak le rá előrendelést, akik meg tudják indokolni, miért van szükségük az eszközre. És úgy tűnik, a cirkusz is szemet vetett a négylábúra.

Spotot 360 fokos kamerákkal szerelték fel és egy kontrollerrel lehet messziről irányítani, hogy merre közlekedjen. Önjáróan képes különféle felszíneken navigálni, a lépcsőkkel is megbirkózik, és ha esetleg megbotlana, akkor feláll, de egyébként remek egyensúlyérzéke van. Egy töltéssel olyan másfél órát bír ki, és IP54-es minősítést kapott, tehát ellenáll a pornak és az esőnek– de azért ne lökjük bele a medencébe. Az ügyfél felhasználási céljaitól függően személyre is szabható további egyedi szenzorokkal, szoftverekkel, de elsődlegesen építkezésekhez, olajbányászathoz ajánlják.

Az érdeklődők a Boston Dynamics weboldalán keresztül adhatják be igénylésüket Spotra, de azt egyelőre még nem árulták el, hogy pontosan mennyibe kerül majd a megjelenéskor- a pletykák szerint vélhetően egy luxusautó árát kell majd rászánni.

Rendelhető a világ legügyesebb robotkutyája
Két évvel bemutatása után a Boston Dynamics megkezdte a Spot nevű robotkutya árusítását.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik