Tech

Leszállt a titkos kísérletet folytató amerikai űrrepülőgép

Vasárnap a Kennedy Űrközpontban landolt az Amerikai Légierő egyik X-37B űrrepülőgépe, ami összesen 780 napot töltött Föld körüli pályán. Eddig ez volt a leghosszabb repülése, több mint két évig körözött a bolygónk körül.

“A repülőgép jól mutatja az újrahasználható űrrepülők fontosságát” – írta Barbara Barrett, a Légierő titkára egy sajtóközleményben. A két repülő összesen 2865 napot töltött a világűrben öt misszió során. Az ötödik, utolsó misszió 2017. szeptember 7-én indult.

Lefotózták a titokzatos amerikai űrrepülőt
Nem tudni, hogy pontosan mit is szállít az Amerikai Légierő űreszköze.

Az X-37B nagyjából olyan, mintha az amerikaiak Space Shuttle-jeinek kisebb változata lenne. Nem lehet velük túl nagy rakományt felvinni, és egy kisebb napelemet használnak energiaforrásként. Az első repülő 2010-ben debütált, a második modell 2011-ben indult első missziójára.

A nagyjából 9 méter hosszú gépek közel 5 ezer kilogramm hasznos terhet bírnak el, azt azonban nem lehetett tudni, hogy a most landolt űrrepülő mit is szállított. Az OTV-5 (Orbital Test Vehicle – „keringő próbaeszköz”) misszió adatainak többségét ugyanis titkosították. Az egyetlen ismert eszköz, amelyet OTV küldetéssel szállítottak az ASETS-II volt, amellyel a légierő által fejlesztett elektromos rendszereket tesztelték az űrben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik