Tech mobilteszt

Az öt remek mobil, ami már 60 000 forint környékén a miénk lehet

A RendeljKínait szerkesztősége körülnézett a piacon, hogy a mágikus 60 000 forint környékén milyen telefonkínálattal lehet találkozni. Ezt a kategóriát jellemzően a kínaiak uralják, a listán leginkább Xiaomi és Lenovo mobilok szerepelnek, de egy meglepetés készülék is bekerült a válogatásba.

Redmi Note 8

A Redmi a Xiaomi cég legsikeresebb szériája, és nem is olyan rég került a piacra a termékcsalád legújabb modellje, a Redmi Note 8, ami sokkal inkább csillogtat felső-középkategóriás erényeket, mint az elődei. Külsőre ez a széria az elmúlt években jelentős frissítésen esett át, 6,3 hüvelykre nőtt a kijelző, 2340*1080 pixelre a felbontás, de a készülék ennek ellenére mégsem ormótlan.

Felül diszkrét csepp alakú szenzorszigetben találjuk a 13 megapixeles szelfikamerát, hátul pedig egy 48 megapixeles főkamerát egészít ki 3 másik lencse. Ezek jellemzően a különböző effektekért – nagylátószög, háttér bemosása stb. – felelnek, és simán hozzák a pár évvel ezelőtti csúcstelefonok minőségét, ráadásul akár 4K felbontásban is képesek videót rögzíteni. A központi processzor is jelentős fejlesztéseken esett át, Snapdragon 665-ös magot kapott, ami kifejezetten pörgős rendszert eredményez,

ráadásul a játékok 90%-a is tökéletes elfut rajta.

Külön jó hír továbbá, hogy a gyártó kezd leszokni arról, hogy mindenféle apróságok kihagyásával próbálja a felhasználókat a drágább termékei felé terelni. Kapunk 18 W-os gyorstöltést, infra és jack portot, duális WiFi-t, két SIM kártya helyet, és a B20-as sáv sem maradt ki, így a nagyjából 65 000 Ft-os árcédula kifejezetten jutányos ajánlatnak számít ezért az egészen frissnek mondható okostelefonért.

Fotó: Xiaomi

Lenovo Z6 Lite

A Lenovo mostanában elég sok készülékkel árasztotta el a piacot, ráadásul a kiváló ár-érték arányt úgy tartják fent, hogy egy picit mindig jobb hardvert adnak, mint a konkurencia. Ez a Lenovo Z6 Lite esetében is így van, hiszen egy 710-es Snapdragon processzorral igyekeznek a Xiaomi modelleknél jobb vásárt kínálni. A modern hardver mellé modern szoftver is jár, Android 9 fut a készüléken, és ismerve a nagyobb cégek háttértámogatását, nemsokára a vadiúj 10-es operációs rendszer is elérhető lesz a telefonra.

Mint minden modern telefonban, itt is viszonylag nagy az akkumulátor (4050 mAh) és gyorstöltést is kapunk, a hátlapi kamera pedig kétszeres optikai zoommal rendelkezik. Nem maradt ki a duális WiFi, és az ujjlenyomat-olvasó sem, ráadásul az IPS kijelző felbontása is nagyobb a szokásosnál: 1080×2340 pixel. Kifejezetten kompakt kis telefon, nehéz belekötni, viszont amennyiben valaki nem kedveli a Lenovo által létrehozott ZUI kezelőfelületet, annak a gyári Androiddal szállított Xiaomi Mi A3 lesz a nyerő.

A Z6 Lite-ból többféle verzió létezik: van a 55-66 000 Ft-ba kerülő 4/64-es és a 85 000 Ft körül elérhető 6/64-es variáns, bár az utóbbi irreálisan drága a kisebbhez képest, ezért inkább az elsőt javasoljuk. Aki pedig rengeteg tárhelyre vágyik, az a 6/128-as verziót is választhatja, közel százezer forintért.

Fotó: Lenovo

Lenovo Z5S

A Lenovo Z5S olyan értelemben speciális, hogy csak Android 8.1-et futtat, ennek viszont van egy nagy előnye: jelentős kedvezménnyel érhető el. Esetünkben 51 000 Ft-ért vihetünk haza egy 6 GB RAM-mal és 64 GB tárhellyel felvértezett telefont, aminek az alapja megegyezik a Lenovo Z6 Lite-tal, ami azt is jelenti, hogy felső-középkategóriás Snapdragon 710-es processzor dolgozik a burkolat alatt. Szerintünk az 1080*2340 pixeles LCD IPS panelen is osztoznak, tehát tényleg nagyítóval kell keresni a különbségeket.

Ugyanakkor a Z5S akkumulátora kisebb, csak 3300 milliamperórás, de takarékos használat mellett ez is bírja 36-48 órán át. A modern szenzorok természetesen itt is helyet kaptak, van GPS és duális WiFi, és a gyorstöltés is bekerült a repertoárba. Ráadásul létezik egy fékezett habzású variáns is, a Lenovo Z5, amiben Snapdragon 636-os szív dobog: ezért mindössze 48 000 Ft-ot kell fizetni.

Fotó: Lenovo

Xiaomi Mi A3

Ha valakinek nem tetszik a MIUI rendszer, annak a Xiaomi gyári Androiddal kiadott készülékei felé kell mozdulnia. Mi kifejezetten szerettük a Xiaomi Mi A3-at, hiszen mind a hardver, mind a szoftver szempontjából megállja a helyét. Egy ponton tudtunk belekötni, ez pedig az alacsony felbontású, HD+ kijelző, ami 2019-ben azért már egy kicsit elavultnak számít.

A Mi A3 viszont minden másban ott van a szeren.

Erős a Snapdragon 665-ös lapka, két napig bírja a méretes akkumulátor, szép képeket és videókat készít a 4K képes, 48 megapixeles Sony szenzor, van gyorstöltés, B20-as sáv és 5 GHz-es WiFi is. Az Audikkal kísérteties névrokonságban álló készülékért nagyjából 53 000 Ft-ot kérnek, de a nagyobb, 4/128-as verzió sem kerül többe 56 000 Ft-nál, és ebben már benne van a szállítás is.

Fotó: Xiaomi

Oppo Realme 3 Pro

A felsorolás kakukktojása az Oppo Realme 3 Pro. Aki nem ismerné a márkát, annak azt kell tudnia, hogy az Oppo/Vivo páros vezeti az eladási listát a kínai belpiacon. Ez minimum milliós készülékszámot jelent, pedig a drágább márkák közé tartoznak. Kínában a Huaweit és a Xiaomit szorongatja a cég, méghozzá nem véletlenül: a hardver szinte teljesen megegyezik a Lenovo készülékeivel, de a külalak szebb. A Full HD+ kijelző, csepp alakú szenzorsziget, káva szinte nincs is, és a készülék színei is dögösek.

Snapdragon 710 processzor, 4 GB RAM, 64 GB háttértár. Emellé jár az Oppo saját gyorstöltési szabványa, a VOOC charge, ami 5V mellett 4A-t képes felvenni, ami 30 perc alatt 50%-os töltöttséget eredményez a 4045 mAh-s telep esetében. A magyar felhasználók eddig a B20-as sáv hiánya miatt kerülték a gyártót, de ez az akadály már elhárult a Realme 3 Pro esetében. A készülék két SIM-et és microSD-kártyát is fogad, kétsávos ac WiFi-vel rendelkezik és Android 9.0 operációs rendszer fut rajta.

A Realme 3 Pro a bevállalósak telefonja, de a 61 000 Ft-os árcédula itt is kecsegtető. Egy dologra kell figyelni: webshopos vásárlás esetén vám- és áfamentes EU Priority Line szállítással történjen a rendelés.

Fotó: Oppo

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik