Tech

Mielőbb frissítsen, ha régi iPhone-t használ!

Az Apple sürgős felhívást tett közzé weboldalán, amelyben azt kéri a régebbi iPhone és iPad modellek felhasználóitól, hogy még november harmadika előtt győződjenek meg arról, frissítették-e a készülékük rendszerét. Egész pontosan a 2012-ben és azelőtt megjelent készülékekre kell letölteni a GPS-es helymeghatározást javító csomagot, amit július végén adtak ki: az iPhone 4s, iPhone 5, iPad 2,3,4 és elsőgenerációs iPad mini modellekre.

Amennyiben ezt elmulasztja a felhasználó, gondok adódhatnak az eszköze GPS-ével, így az idő és dátummeghatározás pontatlanná válhat, aminek következtében pedig az iClouddal való szinkronizálás és a e-mailezés is problémás lesz. A fent említett eszközök tulajdonosainak érdemes ellenőrizniük, hogy már telepítették-e a szükséges csomagot.

iPhone 4 és iPad 4 esetében az iOS 10.3.4, a többi érintett kütyü esetében pedig az iOS 9.3.6 kell legyen a verzió a további biztonságos használathoz.

Hogy pontosan melyik verziójú szoftvert fut az eszközén, az általános beállítások közt tudja ellenőrizni.

Amennyiben nem sikerül november 3-ig ezt megtenni, a frissítés is körülményesebb lesz. Az Apple útmutatása szerint a határidő után a számítógépre csatlakoztatott eszközre iTunes-on, vagy a Finderen keresztül lehet letölteni a frissítést.

Fontos frissítés jött régi iPhone-okra, azonnal telepítse!
Amennyiben nem akarja, hogy pontatlan időt, dátumot és helyet jelezzen a készüléke.

A sürgős csomag apropója a GPS (Global Positioning System) fordulónapja, ami pontatlanságokat okozhat az egyes eszközöknél. A GPS-hez használt jeladó műholdak és a vevőegységek időszámítási módszere egyedi, ugyanis hetekben számolják az időt. A 10-bites számformátum miatt azonban 1024 eltelt hét után minden nulláról újrakezdődik, és ez mindössze 19,7 évet jelent.

A dolog hasonló a Millennium/Y2K bughoz,  ami miatt 1999-ben mindenki attól tartott, hogy szilveszter éjjel a számítógépes rendszerek nem tudnak majd átállni 2000-re, mert nem lesznek képesek értelmezni a 00-ra végződő évszámot. A fordulónap idén április hatodikára esett. Az Apple állítása szerint az általa gyártott hardverek november 3-ig nem érintettek. Az intézkedés azért a régebbi eszközöket érinti elsősorban, mert az újabb telefonok és táblagépek már tartalmazzák a szükséges módosításokat.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik