Tech

Ezt a 15 appot jobb, ha azonnal törli a mobiljáról

A SophosLabs kiberbiztonsági cég szakértői 15 olyan appot azonosítottak a Google Play áruházban, beágyazott hirdetési kódokkal terhelik a felhasználók készülékeit. Az alkalmazások tolakodó, idegesen nagyméretű, sokszor a háttérben futó reklámokkal bombázták a fertőzött eszközöket, amik azután sem szűnnek meg, hogy az app futását leállították.

A kártékony appok arra is képesek, hogy elrejtsék saját ikonjaikat, így akadályozva a felhasználót az eltávolításban. A Play Áruház oldalai szerint a kártékony appokat együttesen több mint 1,3 millió eszközre töltötték le világszerte.

A problémás alkalmazások. Forrás: SophosLabs

Ha a fenti képen látható appok közül bármelyiket is letöltötte, akkor megvan a magyarázat arra, hogy miért lassabb a mobilja, vagy miért lát annyi idegesítő hirdetést. Ám az eltávolítás nem biztos, hogy sétagalopp lesz. A Free Calls & Messages alkalmazás például a telepítése utáni első indításkor egy hibaüzenetet küld, miszerint nem kompatibilis adott eszközzel, majd eltünteti saját ikonját.

Amennyiben semmiképp nem jutunk sikerre, a mobil gyári visszaállításával sikerülhet teljesen megszabadulni a kártékony kódoktól. Sokszor ismételt tanács, hogy mindig ellenőrizze egy app értékeléseit, mielőtt letöltené az eszközére: a fent említett 15 program oldalain tömegesen lelhetők fel a negatív értékelések és panaszok, amik már magukban intő jelként kell szolgáljanak.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik