Tech

100 millió androidos után kémkedtek a kínaiak

A Cure53 kiberbiztonsági cég vizsgálata szerint a kínai kommunista párthoz fűzhető Study the Great Nation nevű androidos mobilalkalmazás több mint 100 millió androidos eszközhöz fért hozzá az indokoltnál több jogosultsággal.

A szakértők szerint egy hátsó ajtót kihasználva a kínai kormány belenézhetett a felhasználók eszközön tárolt üzeneteibe, fotóiba, névjegyzékébe, sőt internetes előzményeibe is. A kémkedő kódok készítői az üzenetküldési és azonosítási funkciók biztonsági sebezhetőségeit használták ki. A jelentés alapján az appban kihasználható kódsorral a hatóságok gyakorlatilag root hozzáférést kaptak, ami lehetőséget adott a mobiltulajdos helyadatainak meghatározására, hangfelvételek készítésére, vagy akár hanghívások kezdeményezésére.

Sarah Aoun, az Open Technology Fund technikai vezetője szerint rendkívül ritka és kivételes jelenségről van szó, a kínai kormány gyakorlatilag 100 millió felhasználó mindennapi életében vájkálhatott az eszközökön keresztül. A kínai köztársaság elutasította a feltételezést.

A Hszi Csin-Ping kínai miniszterelnök tevékenységéről és ideológiájáról szóló cikkeket és videókat összegyűjtő Study the Great Nation appot még januárban tette elérhetővé a kínai kormány propagandaterjesztés céljából. A terjesztését kiterjedt kampány kísérte, egyaránt buzdították telepítésre a felhasználókat a WeChaten és a Weibón keresztül, ennek köszönhetően a szoftver hamar a letöltési listák élére került az országban.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik