Tech

Nincs nagy hatással a közösségi média a tinilányok lelkivilágára

A közösségimédia-használat nem kapcsolható össze magában a tinilányok mentális problémáival, hacsak nem jár vele együtt az, hogy kevesebbet alszanak miatta, vagy zaklatják őket online – derül ki a BBC cikkéből.

A zaklatás magában nyolcszor akkora hatással volt a gyerekek mentális egészségére, mint a közösségi média.

Annak ellenére, hogy folyamatosan vita megy arról, vajon a közösségi média milyen szinten zavarja meg a fiatalok mentális egészségét, ez a kutatás most azt mutatja, hogy érdemes más faktorokat is figyelembe venni, ha erről beszélünk – például az online zaklatást, vagy azt, hogy a közösségi média használata miatt a fiatalok mennyivel kevesebbet alszanak. Ezek ugyanis sokkal nagyobb hatással bírhatnak, mint maga a Facebook, az Instagram, vagy a Snapchat.

A kutatás szerint a két legfontosabb faktor a fiatal lányok mentális egészségének vizsgálata során a barátokkal eltöltött idő és a megfelelő alvásmennyiség voltak. A leginkább negatív hatással a zaklatás volt rájuk, mindegy, hogy online vagy személyesen történt. Érdekes, hogy az idősebb tinédzsereknél ez nem volt olyan fontos tényező, mint a fiatalabbaknál.

Fotó: iStock

A kutatók érdekesnek tartották, hogy ha ezeket a faktorokat számításba vették (barátok, alvás, zaklatás), a közösségi média magában már kevésbé volt számottevő a mentális egészséget illetően.

Összességében, a kutatásban megkérdezett fiatalok elégedettek voltak az életükkel, mindössze egy kis növekedés látszott az elmúlt hét évben azok között, akik kevésbé voltak elégedettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik