Tech

Nehezebbé válik mások után kémkedni az Instagramon

Jövő héten eltűnik az Instagram mobilappjának azon funkciója, aminek létezéséről sokan még csak nem is tudtak, míg mások az online stalkolási vágyukat elégíthették ki vele. Pedig a Following (Követed) fül csak egy bökésnyire van a menüsor szívecskéje alól előhívható Te felülettől, ahol azt szoktuk megnézni, kik lájkolták a képeinket.

A Te fülről átváltva a Követed alatt egy olyan hírfolyam jelenik meg, ahol az általunk követett emberek nyilvános interakciói listázódnak: milyen képeket lájkolt, mely kommenteket kedvelte – nem is kell mondani, hogy ez egy online stalkernek mekkora aranybánya. Aki nem tudott a funkció létezéséről, nagy eséllyel arról sem tud, hogy az online aktivitása így nem marad rejtve, hiszen más számára is látszik a felületen, hogy kiknek a képét kedvelte.

Forrás: 24.hu

A Following (Követed) fül még 2011-ben került be az Instagram mobilappjába (desktopon nem használható) azzal a céllal, hogy a felhasználók még több követhető fiókot fedezzenek fel a képmegosztón. A közösségi oldal indoklása szerint a felhasználók nem használták ki eléggé a felületet (legalábbis az eredeti céljára nem).

Valószínűleg az is közrejátszik a dologban, hogy a profilok túl nagy átláthatósága több kellemetlen helyzetbe keverte a felhasználókat, mint amennyi hasznuk származhatott volna belőle, hiszen az emberek többsége nem túl tudatos a digitális lábnyomát tekintve, így nem gondol bele abba, milyen fényt vethet rá, ha az éjszaka közepén félmeztelen fenekeket kezd el nagyiparban szívecskézni.

A BuzzFeedNews több ilyen szerencsétlen történetről is beszámolt már, például amikor valaki arra figyelt fel, hogy egy katolikus pap ismerőse homoerotikus fotókat kedvelt nagy számban a képmegosztón, vagy amikor egy feleség tudomást szerzett arról, hogy a férje a szomszédasszony bikinis képeire reagál.

Jövő héttől a Te fül mellett már nem lesz választható a Követed, egyszerűen Activity névre keresztelve láthatjuk a kizárólag saját profilunkhoz fűződő tevékenységeket.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik