Tech

Térképen lehet majd nézni a légszennyezettséget

Már Európában is elérhető a Google azon eszköze, ami lehetővé teszi, hogy nyomon kövessék a légszennyezést, sőt, még azt is, hogy a szennyeződés milyen forrásból érkezik. Ehhez a különböző szervezeteknek kell beküldeniük a méréseiket, a Google pedig térképre helyezi azokat – írja a BBC.

Az Environmental Insights Explorer (EIE, Környezetismereti Felfedező) eddig csak az Egyesült Államokban volt elérhető, most a Google bevezeti kísérletképpen 6 európai városban is: Birminghamben, Manchesterben, Wolverhamptonban, Coventry-ben, Dublinban és Koppenhágában. A következő hetekben más városok is felkerülnek a listára, és a városok maguk is jelentkezhetnek online.

Fotó: iStock

A cél az, hogy a városok vezetősége lássa, hogy hol lehet még a légszennyezés helyzetén javítani – több bicikliút, kevesebb autós forgalom, esetleg az épületekre szerelt napelemek kellenek-e. Az EIE négy különböző kategóriában nyújt adatokat: az épületek kibocsátása, a közlekedési kibocsátás, általános kibocsátás és potenciális napenergia kihasználhatóság.

Az EIE adathalmazához csapja még a Google az autói által gyűjtött szmogadatokat is, amelyet az Air View-n keresztül lehet megtekinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik