Tech

Már a pornóban se higgyen a szemének

Érdekes, bár nem túl meglepő eredményre jutott a Deeptrace kibervédelmi cég kutatása: a deepfake kamuvideók 96 százaléka pornócélra készül el, és egyelőre kevésbé kell azon aggódni, hogy politikai célokra használják őket az emberek. A legtöbb ilyen hamisítvány mindössze arra szolgál, hogy

egy-egy híres ember fejét montírozzák egy pornószínész vagy -színésznő testéhez.

A kutatáshoz 14678 deepfake-et néztek végig a szakértők, hogy megvizsgálják, milyen témában készítik a legtöbb kamuvideót az interneten. A fáradságos munka eredménye az lett, hogy a felvételek 96 százaléka az úgynevezett “konszenzus nélkül készült deepfake pornográfia” kategóriájába esett, azaz a hírességek fejét engedélyük nélkül illesztették a pornó szereplőinek feje helyére. A leggyakrabban persze a rosszul járt hírességek nők: az átnézett videók mindössze 1 százalékára montírozták férfi híresség fejét.

Fotó: iStock

A kutatók azon viszont meglepődtek, hogy egy egész iparág épül ezekre a videókra: különböző weboldalakon tűnnek fel, hirdetések tartoznak hozzájuk, és gyakran fizetni kell értük. A szakértők úgy gondolják, ez azt jelzi előre, hogy nem fognak egyhamar eltűnni a süllyesztőbe. Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy egyelőre a politikai élet kevésbé, a pornó viszont sokkal jobban érdekli az internet deepfake-kedvelő szeletét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik