Tech

Hivatalos az új PlayStation neve, azt is tudni, mikor jön

Már hetek óta keringenek pletykák a Sony következő PlayStation konzoljáról, így már időszerű volt, hogy a japánok végre hivatalos információkkal is előálljanak. A cég keddi blogbejegyzésében jelentette be, hogy nem is olyan meglepő mód az újgenerációs konzol neve

PlayStation 5 lesz, és hogy 2020 év végén kerül piacra az ünnepekre.

Előbbi információ egyáltalán nem megrengető erejű, de most már hivatalosan is tisztázódott. A posztot író Jim Ryan annyit még elárult, hogy vezérlés terén valami egészen újjal készülnek. A géppel érkező egyedi kontroller tervezésekor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kapjon az érintéses vezérlés, ami a programokba való nagyobb beleélést segíti elő.

Ryan elmondása szerint teljesen más érzetet kapunk a különféle stílusú játékokban, mondjuk egy autószimulátorban fának csapódáskor, vagy egy sportjátékban. A játékosokkal érzékeltetni fogják a programokban megjelenített textúrákat és terepeket, mondjuk ha egy füves területen rohan át a karakterrel, vagy sárban kúszik. Hogy pontosan miként kell ezt elképzelni a gyakorlatban, arról még mit sem tudni.

Ezt tudni eddig

Ha egy korábban közzétett koncepció valóban a konzolt mutatja be, úgy az eszköz V alakú dizájnja óriási szakítás lesz az eddigi arculattal. A kiszivárgott terveken hatalmas hűtőrácsok láthatóak, melyek valószínűleg a processzor hűtését szolgálják. A képeken legalább 5 USB csatlakozó fedezhető fel, ezek feltehetően a DualShock kontrollerek számára készültek. Az új berendezés áramvonalas alakját az optikai meghajtó töri meg.

Az eddigi pletykák alapján a PS5 egy elképesztően brutális gép lesz: 8 magos, 16 szálon működő, 3,2 GHz-es órajellel dolgozó AMD Zen2 processzorral, egy szintén AMD-s, 14,2 teraflop számítási kapacitású NAVI grafikus processzorral, amit 20 GDDR6 GB RAM egészít majd ki – utóbbit ráadásul csak a játékok használhatják, az operációs rendszernek külön lesz 4 GB DDR4 RAM.

Ami újdonság a korábban napvilágott látott állítólagos részletekhez képest, hogy a PlayStation 5-be már nem hagyományos merevlemez kerül, hanem egy SSD, és az AMD processzora támogatni fogja a 3D hangzást is, ami mindenképpen hatalmas fejlődés a Sony korábbi gépeihez képest. Akárcsak a grafikus hardver, ami minden korábbinál nagyobb előrelépés lesz két egymás követő PlayStation-konzol között.

(Kiemelt kép: AFP)

Nagyot újít végre a PlayStation 5
Lehetőség lesz arra, hogy kevesebb energiafelhasználással működtessük a konzolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik