Tech

Lassan bárki nyomtathat magának otthon fegyvert

Egyelőre még csak kockázat a háromdimenziós fegyverek megjelenése, de ahogy fejlődnek a nyomtatók, és egyre olcsóbbak lesznek, komoly problémát jelenthetnek a hatóságok számára.

Kevesebb, mint fél kilós, tejfehér, és úgy néz ki, mint egy nagyon gyatra játékpisztoly – pedig valójában háromdimenziós nyomtatóval készült fegyverről van szó, amely ugyan precízen kinyomtatott műanyagdarabokból áll, de

rendes golyót lő ki, és bizony gyilkolásra is alkalmas.

A hatóságoknak az Egyesült Államokban volt már pár olyan esetük, amiben a gyilkos fegyver ilyen nyomtatott pisztoly volt, és a szakértők szerint egyre növekedni is fog a hasonló gyilkosságok aránya, ahogy a nyomtatók kisebbek és olcsóbbak lesznek – írja a Science News.

Fotó: iStock

Jelenleg ugyanis a lehetőség mindössze fenyegetést jelent, hiszen a pisztolyok nyomtatására alkalmas eszközök jelenleg nagyon drágák, és nagyon nagyok is, a kisebb háromdimenziós nyomtatókkal pedig nem lehet ilyen precízen dolgozni. A jövőben azonban, ahogy fejlődik a technológia, komolyabb problémát jelenthet majd a helyzet – éppen ezért az amerikai hatóságok (különösen a rendőrségi ballisztikusok a Nemzeti Integrált Ballisztikus Információs Hálózatban) már előre készülnek fel az ilyen esetekre. Jelenleg ugyanis nagyon nehezen lehet megmondani egy a bűntény helyszínén talált nyomtatott fegyverről, hogy azzal végezték-e el a bűncselekményt.

A nyomtatott fegyvereknek ugyanis nincs szériaszámuk, ezért nem is lehet őket visszavezetni a vevőhöz vagy az eladóhoz – ezért is hívják őket szellemfegyvernek. Az ilyen pisztolyokat ráadásul könnyebben meg lehet semmisíteni, hiszen részeire lehet szedni, a műanyagot aztán feloldani különböző oldóanyagokban. Potenciálisan az ilyen fegyverek teljesen átírhatják a rendőrök munkáját, és nagyon könnyű kijátszani velük a biztonsági előírások jó részét.

Megállíthatatlanul terjednek a 3D-nyomtatott fegyverek
Egy nemzetközi terjesztőhálózat háromdimenziós nyomtatóhoz való fegyverterveket pakol fel netes fórumokra, és gyakorlatilag lehetetlen megállítani

Korábban is írtunk már arról, hogy a neten sorra bukkannak fel olyan tervek, amelyeket háromdimenziós nyomtatóba táplálva bárki játszi könnyedséggel nyomtathat magának fegyvert, ha megvan hozzá a nyomtatója. Bár az Egyesült Államokban nem tilos fegyvert vásárolni, így a többi országban is ki lehet játszani a szabályozásokat, és az USA-ban is lehet fegyvere olyannak, akinek egyébként nem engedélyeznék valamiért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik