Tech

Még közelebb került a Facebook a gondolatolvasáshoz

A Facebook felvásárolta az amerikai CTRL-labs startupot, ami egy egyedi neurális interfészen dolgozik. A pontos vételi összeget nem hozták nyilvánosságra, de a Bloomberg szerint 500 millió és egymilliárd dollár közt fizethettek a mindössze négyéves cégért, így a közösségi óriás egyik legértékesebb akvizíciójáról lehet szó. Zuckerbergék a megvásárolt technológiát virtuális-, illetve kiterjesztett valóságos szolgáltatásokhoz használhatják fel a jövőben.

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Facebook AR és VR technológiákért felelős részlegének elnöke, Andrew Bosworth jelentette be a hírt, miszerint a CTRL-labs a Facebook Reality Labs részeként folytatja tovább (korábban ez volt az Oculus Research). A szakember elmondása szerint mielőbb szeretnék eljuttatni fogyasztói eszközökbe is technológiát.

Gondolatolvasásra készül a Facebook
Olyan agy-számítógép interfészt fejlesztenek, amivel nem lesz szükségünk okostelefonokra.

A CTRL-lab fő terméke egy csuklón hordható eszköz, ami képes elkapni azokat az elektromos jeleket, amik a gerincvelőből a kéz izmai felé tartanak. Tehát anélkül érti, hogy mit szeretnénk tenni a kijelzőn, hogy azt ténylegesen meg kéne tennünk. Ennek révén pedig messziről lehet vezérelni a segítségével egy csatlakoztatott kütyüt, mondjuk okostelefont – akár mozdulatokkal, vagy ahogy Bosworth fogalmazott, anélkül. A Facebook szerint ez alapjaiban változtatná meg azt, hogyan kommunikálnak a felhasználók az eszközeikkel.

A Facebook egy ideje már kacérkodik a gondolatok útján történő vezérléssel, 2017-ben jelentették be, hogy olyan interfészen dolgoznak, amivel képesek lennénk csupán az agyunk használatával gépelni, nagyjából 100 szó volt a cél percenként. Ez ötször több, mint amennyit egy átlagos ember a telefonján ugyanennyi idő alatt le tud gépelni. Ehhez viszont egy viselhető eszköz is kellene nekik, aminek köszönhetően a felhasználóknak nem kellene műtéteket igénylő agyi elektródákat hordaniuk, így a CTRL-labs fejlesztése egy lépéssel közelebb viszi őket ahhoz, hogy célt érjenek.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik