Tech

Tarol itthon az Android, a legtöbb magyarnak Samsung mobilja van

Az eNET közétette az éves mobiltelefonos kutatásának eredményeit, ami szerint hazánkban 5,3 millióan használnak okostelefont, és a felnőtt magyar internetezők 89 százaléka hazsnál ilyen készüléket. 2017 óta a készülékükön mobilinternetet használók száma 1,7 millióval nőtt, táboruk 2019 májusára közel 4,5 millióra bővült. A legnépszerűbb napi szinten végzett online okostelefonos tevékenységek a böngészés, az online üzenetküldés alkalmazással és a közösségi média oldalak látogatása.

Az okostelefon életünkben betöltött kitüntetett szerepét nemcsak a használók számának folyamatos emelkedése, de a készülékünkhöz való ragaszkodásunk is bizonyítja. Amellett, hogy az okostelefon-tulajdonosok 71 százaléka szinte sosem kapcsolja ki telefonját, 55 százalék éjszaka is maga mellett tartja, negyedük pedig még a mellékhelyiségbe is magával viszi azt.

A válaszadók által használt készülékek operációs rendszerét illetően továbbra sem kérdéses az Android dominanciája, amit 2017 óta még tovább is tudott növelni (78 százalékról 85 százalékra). A második helyen az iOS szerepel 11 százalékkal, a harmadik helyezett pedig a Windows Phone 3 százalékkal.

Márkákat tekintve a Samsung részesedése a legjelentősebb (jelenleg 34%), amit a Huawei (23%) és az Apple (11%) követ. 

Az eNET kutatása alapján a válaszadók számára okostelefon választásakor az ár (85%) és a készülék tudása, technikai jellemzői (82%) után az operációs rendszer a harmadik legfontosabb szempont (75%).

Wifin keresztül tízből kilenc okostelefon-használó szokott készülékén internetezni. Számuk 2017 óta több mint 700 ezerrel emelkedett, 2019-re elérte a 4,9 milliót. Mobilinternet esetében még jelentősebb volt a bővülés: okostelefonján mobilnetet a válaszadók 85 százaléka, azaz közel 4,5 millióan szoktak használni, 2017 áprilisa óta számuk több mint 1,7 millióval nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik