Tech

Van, ahol már bankkártya és telefon sem kell a fizetéshez

Ha valahol, hát Kínában könnyen működésbe léphetett az a rendszer, ami arcfelismeréssel engedi fizetni az embereket – az országban egyébként is aktívan működik már több helyen a folyamatos megfigyelés utcai kamerák révén. 2020-ban élesben is beindul az a kreditprogram Kínában, aminek már ötödik éve zajlik a kötelező kísérleti szakasza: 0-24-ben fogják megfigyelni a lakosokat az utcákon felszerelt okos kamerákkal, és a cselekedeteik alapján pontszámokat osztanak rájuk, ami megmutatja, mennyire jó állampolgárok. Aki ügyes, annak sokkal jobb és olcsóbb lesz az élet, aki viszont valamiért a rendszer rosszabb végét kapja el, annak nagyon megnehezíthetik a mindennapjait.

Ilyen disztópiában biztos, hogy nem akarunk élni
Kínában már most olyan az élet, mint egy nagyon elrugaszkodott disztopikus sci-fiben, és ez már csak rosszabb lesz.

Nem kell azonban 2020-ig várni ahhoz, hogy az arcfelismerő rendszerrel bárki fizetni tudjon: a The Guardian cikke szerint az országban az emberek több helyen már egyetlen mosollyal ki tudják fizetni, amit vásároltak. A kamerával felszerelt POS (point-of-sale) termináloknál már sem PIN-kódra, sem jelszóra nincs szükség, elég, ha a vásárló belenéz a kamerába, és elmosolyodik.

Az arcot a bankszámlához vagy a saját fizetőrendszerhez köti az eszköz.

Az adatbiztonsággal kapcsolatos kérdések ellenére a felhasználók átlagosan örömmel fogadják a rendszert, az e-kereskedelmi óriásvállalat Alibaba pénzügyi ága, az Alipay például már több mint száz városban üzemeltet ilyen POS terminált az országban. A cég nagy növekedésre számít az ágazatban, és nemrég adta ki a „Smile to Pay”, vagyis „Mosolyogj a Fizetéshez” rendszerét, amelyhez már csak egy tablet nagyságú terminálra van szükség.

Fotó: iStock

Érdekes, hogy a legtöbb kritika a rendszerekkel kapcsolatban nem is azért érkezett, mert az emberek félnek a megfigyeléstől és aggódnak az adatbiztonság miatt, hanem azért, mert csúnyának látják magukat a kamerákban. Erre válaszul az Alipay megígérte, hogy hamarosan szépítő filtereket alkalmaz majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik