Tech

Több tízezer ember fotója és rendszáma kerülhetett fel a dark webre

Több tízezer határátkelő, köztük menekültek fotóit lopták el az Egyesült Államok és Mexikó határáról, derült ki az USA vám- és határőrségének (Customs and Border Patrol, CBP) jelentéséből. A szakértők szerint akár a dark webre is felkerülhettek az információk, ami biztonsági kockázattal járhat mind az átkelők, mind a befogadó ország számára, írja a BBC.

A regisztrációs rendszert érő szivárgásban nemcsak fotók, de rendszámtáblák is kikerültek a nyilvánosságra. A helyzetet jelenleg vizsgálják kiberbiztonság-szakértők bevonásával. A CBP szerint kicsit kevesebb, mint százezer embert érint az adatlopás.

Fotó: Thinkstock

A CBP arcfelismerő programot használ a határátkelőkön felállított kamerák felvételei segítségével, amit az Egyesült Államokba belépő és az azt elhagyó emberek felismerésére és regisztrálására állítottak fel. A kiszivárgott képek egyetlen átkelőhelyen készültek, arról, ahogy az emberek az autóikkal áthajtanak rajta.

A CBP rendszere nem sérült, az egyik alvállalkozó tárolta engedély nélkül és nem túl biztonságosan a képeket a saját rendszerén. Más azonosítható információ, mint útlevélszám vagy bármilyen más utazási dokumentumok nem kerültek nyilvánosságra.

Az arcfelismerő rendszerekkel szemben jelenleg az az egyik legnagyobb kritika: nagyon könnyen kiszivároghat az általuk összegyűjtött információ, ahogy most is megtörtént. Az Államok bűnüldöző szervezetei szerint azonban a módszer megkönnyíti a bűnözők azonosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik