Tech

Érintés nélkül is használható lesz a Google új telefonja

Habár a Google által fejlesztett Pixel 4 okostelefon hivatalos bemutatójára még várni kell, de az internet már hetek óta tele van pletykákkal az őj készülékről. Ezt elégelhette meg a keresőóriás vezetősége, mikor úgy döntöttek, hogy ők maguk fognak részleteket közzétenni az ősszel várható okostelefonjukról. A váratlan lépésre egy videó formájában került sor, amiben az arcfelismerésen alapuló képernyőfeloldáson és az érintés nélküli irányíthatóságon van a hangsúly.

Az érintés nélküli vezérlést lehetővé tévő, mozgásérzékelős Project Soli technológián a Google már évek óta dolgozik, és a videó tanulsága szerint olyan hétköznapi funkciók kezelésére lesz alkalmazható, mint az éppen hallgatott zenék közti léptetés, a készülék lenémítása vagy a reggeli ébresztő elhalgattatása.

Ha mindez ismerősen hangzik, az nem véletlen műve, hiszen nem a keresőóriás az első telefongyártó, ami ilyesmivel próbálkozik: korábban már a Samsung is kacérkodott hasonlóval, idén pedig az LG mutatott be olyan készüléket az MWC-n, ami nagyjából ugyanezt tudja. A dél-koreai gyártó megoldása ugyanakkor nem sikerült túl meggyőzőre, így kíváncsian várjuk, hogy a Google képes lesz-e úgy megvalósítani az érintés nélküli irányítást, hogy annak valódi értelme is legyen.

Felvet néhány kérdést az LG forradalminak szánt telefonja
Megjött a mobil, amit érintés nélkül is lehet vezérelni, de egyáltalán nem vagyunk biztosak benne, hogy ennek van értelme.

A videó másik sarkaltos pontja az arcfelismerés, amiről a gyártó azt sugallja, hogy új szintre emeli az Apple által elterjesztett technológiát. A lezárt képernyő feloldásához elméletileg elég lesz a képernyő felé legyinteni, ezt érzékelik a fejlett szenzorokat, és amennyiben a tulajdonos arcát ismeri fel a telefon, azonnal fel is old a készülék – mindez a cég ígérete szerint működni fog álló és fekvő pozícióban is.

Hogy a vásárlókat a két már ismert technológia továbbfejlesztett változata mennyire fogja lázba hozni, az nyilván attól függ, hogy mennyire sikerül ezeket valóban használható módon megvalósítani, az viszont biztos, hogy a komolyabb sikerhez ennél jóval többre lesz szüksége a Google-nek, főleg az augusztiusban érkező Galaxy Note10-zel vagy az októberre várt Huawei Mate 30 Próval szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik