Tech

Lenézzük azokat, akik sok szelfit töltenek fel

A Washington Állami Egyetem kutatói azt vizsgálták meg, hogy milyen benyomást kelt másokban, ha sok szelfit posztolunk. Kiderült, hogy függetlenül a szelfik céljától és minőségétől, az emberekben visszatetsző érzést kelt a túl sok önarckép – írja a WebMD.

A kutatók 119 főiskolás diákot kértek meg, hogy véleményezzék 30 másik iskolából érkezett diák Instagram oldalát. A szelfikkel szemben a sima, más által készített képekről pozitívabban nyilatkoztak a résztvevők, mint a szelfikről. Azokról, akik nem szelfin pózoltak, azt feltételezték a résztvevők, hogy szerethetőbbek, sikeresebbek, és inkább társasági emberek. A szelfisekről úgy gondolták, hogy kevésbé nyitottak, kevésbé sikeresek, és leginkább önmagukkal vannak elfoglalva.

A legnagyobb ellenszenvet a tükrös szelfik és a nagyon pózolós képek keltették az emberekben, és érdekes módon minél idősebb volt a megfigyelő, az előítéletek annál inkább erősödtek.

A szakértők szerint valószínűleg ez azért van így, mert már előre ítélkezünk azokról, akik szelfiket posztolnak, és arra asszociálunk, hogy csak magukkal vannak elfoglalva. Bár a szelfik nem jelentik feltétlenül ezt, és általában pontosan az ellenkezőjét szeretnénk elérni velük (hogy elismerjenek, szépnek tartsanak, dicsérjenek), nem feltétlenül a jelei annak, hogy valami baj van a mentális egészségünkkel.

Fotó: iStock

A kutatók azt is megjegyzik, hogy minden generáció kicsit negatívabban ítéli meg a következőt, ez lehet az oka annak, hogy az idősebbek sokkal negatívabb dolgokat mondtak a sok szelfivel rendelkező instagrammerekről. Ez azonban még nem azt jelenti, hogy valóban igazak is az állítások, a profilok tulajdonosait ugyanis egyáltalán nem elemezte ki a tanulmány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik