Tech

A hollandoknak elegük lett a tulipánokat letaposó szelfizőkből

A közösségi oldalak jelentős részét a nyaralásos-utazós fotók teszik ki az aranyos állatkás képek és mémek mellett, sokan pedig nem érik be az egyszerű szelfikkel, és akár a végletekig is elmennek egy különleges felvételért, több órán át keresve a megfelelő kompozíciót. Korábban már többször is írtunk olyan balesetekről (rosszabb esetben halálesetekről), amik szelfizéshez fűződnek, talán ezek a legszélsőségesebb példák.

De elég szomorú az is, amikor a fotózkodók másoknak, vagy a környezetüknek ártanak tevékenységükkel. Nemrég az keltett nagy felbolydulást, amikor a dél-kalifornai Walker kanyonban hirtelen virágzás indult meg, legutóbb 2017-ben figyeltek meg hasonlót a térségben. A szelfizők akkor egymást és a virágokat taposták azért, hogy legyen egy képük a szupervirágzásról.

Virágba borult a dél-kaliforniai sivatag
A szupervirágzás a bőséges csapadék miatt indult meg.

De nem csak Kaliforniában okoz ez gondot. Hollandia főleg gyönyörű tulipánmezői miatt jelent csábító úti célt a turisták számára, ám a csodálkozó tekintetek mellett egyre szaporodnak a millenniálok, akik áttrappolnak a virágmezőkön egy virágos szelfiért, ezzel egyre komolyabb károkat okozva.

Simon Pennings helyi tulipántermesztőnek több földje is van Amszterdam közelében, ő beszélt a CNN-nek arról, hogy az elmúlt években egyre rosszabbá vált a helyzet, főleg a fiatalok merészkednek be olyan helyekre is a virágok közé, ahova nem kéne.

Tavaly volt olyan alkalom, amikor egyszerre 200-an voltak egyetlen tulipánmezőmön. Az út mellett vannak a mezőink, és mindegy egyes nap reggel 10-től este 9-ig fotózzák magukat az emberek.”

A helyzet annyira eldurvult, hogy a helyi termesztők nagyszabású kampányba kezdtek a közösségimédia-felületeken, hogy felhívják a turisták figyelmét arra, hogy faragatlan dolog áttaposni a mezőkön azért, hogy fotózgassák magukat. Egyben arra kérik őket, hogy az út mellett csodálják a virágokat.

A helyi Dutch News szerint hamarosan táblák is kikerülhetnek a virágmezők mellé, amik távolságtartásra kérik az utazókat. Az is felmerült a termesztők fejében, hogy akár kerítést is emelnének, vagy biztonsági őröket alkalmaznának, ha már a szép szó nem segít.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik