Tech

Jönnek az LG első 8K felbontásra képes okostévéi

Ahogy az várható volt, az olyan gyártók, mint a Samsung és a Sony után az LG is belevág a 8K felbontás megjelenítésére képes televíziók értékesítésébe: a világ első 8K OLED (88Z9) és 8K nanocellás (75SM99) tévéje elsőként Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában kerül piacra. A két készülék egyik különlegessége, hogy nem csak teljesítik, de meg is haladják az elismert Nemzetközi Kijelző-mérésügyi Bizottság (ICDM) által létrehozott IDMS (Information Display Measurements Standard) szabvány feltételeit, miszerint a kijelző felbontása nemcsak a felbontás megjelenítéséhez szükséges pixelszám elérésén vagy meghaladásán múlik, hanem azon is, hogy ezek a pixelek megfelelően megkülönböztethetők-e egymástól.

A világ első 8K-s OLED tévéje. Az árát persze még nem jelentették be. Fotó: LG

A világ első 8K OLED – és az LG eddigi legnagyobb – televíziójaként a 88 hüvelykes LG Signature OLED 8K TV 7680 x 4320, azaz 33 millió önálló fénykibocsátásra képes pixelével 8K Ultra HD felbontást kínál, amely a Full HD tizenhatszorosa, és az UHD televíziók felbontásának négyszerese. Ugyanerre képes a 75 hüvelykes 75SM99 modell is, ami a nanocellás LCD kijelzőtechnológiával élénk színek széles skálájának megjelenítését teszi lehetővé. A Nano Color funkció a képet megzavaró elemek kiszűrésével fokozza a színvisszaadást, a Nano Black pedig – a 8K-ra optimalizált FALD (Full Array LocalDimming), azaz a pixelzónákat külön-külön kezelő háttérvilágítás révén – a televízió háttérvilágításának precíz vezérlésével

mélyebb feketéket és nagyobb kontrasztarányt biztosít.

Mindkét 8K televízió hatékony felskálázást és továbbfejlesztett, immár hat lépésből álló zajszűrést alkalmaz, így a 8K képmegjelenítés az eredetileg 4K (3840 x 2160 pixeles) vagy Full HD (1920 x 1080 pixeles) felbontású tartalmak esetében is gördülékeny marad. A televízió teljesítményét az LG második generációs α (Alpha) 9 Gen 2 8K intelligens processzora támogatja, amely gépi mélytanulási algoritmust alkalmazva, egy külső adatbázis használatával azonosítja a lejátszott tartalom típusát, és annak optimalizálásával javít a kép- és hangminőségen. A processzor a fényerő szintjét a beltéri környezet jellemzőinek elemzése nyomán állítja be, így a képek mindig jól kivehetőek maradnak a képernyőn.

Az LG 8K-s tevéi ezen kívül beépítve kínálják a Cinema HDR technológiát, ami magában foglalja a Dolby Vision, a Technicolor által 4K és HLG formátumokra kifejlesztett Advanced HDR és az akár 8K felbontású tartalmak esetén is alkalmazható HDR 10 technológiák támogatását. Az időtállóságot pedig a HDMI 2.1 csatlakozók biztosítják, amik másodpercenként 60 képkockával jelenítik meg a 8K tartalmakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik