Tech

Olyan űrliftet terveztek a Hold és a Föld közé, ami még működhet is

A Columbia Egyetem és a Cambridge Egyetem kutatói sajátos űrlift-koncepcióval rukkoltak elő: a Spaceline úgy viselkedne, mint egy óriási függőhimba, a Hold felszínétől a Föld körüli, geostacionárius pályáig érne el. A geostacionárius pálya (Geostationary Earth Orbit, GEO) olyan Föld körüli pálya, amelyen egy objektumnak a Föld forgási sziderikus periódusával megegyezik a keringési ideje (23 óra, 56 perc, 4,1 másodperc), és az Egyenlítő síkjában van. Ennek következtében az objektum a Föld bármely pontjáról (ahonnan látható) mindig azonos helyen, látszólag mozdulatlannak látszik. A pálya magassága 35 786 km az átlagos tengerszint fölött.

A geostacionárius pálya ideális a távközlési, műsorszóró és meteorológiai műholdak számára.

A Spaceline megoldása sokkal olcsóbbá tehetné az űrutazást, mivel az űrhajóknak és rakétáknak csak a Spaceline alját kellene elérniük, nem pedig a Föld körüli pályát. Az űrutazás legköltségesebb része jelenleg az űreszközök világűrbe juttatása, és a Föld vonzáskörzetének elhagyása – ebben segítene a speciális űrlift. A különlegessége pedig az, hogy a kutatók számításai alapján már most létező és könnyen elérhető anyagokból meg lehetne építeni.

Fotó: iStock

Zephyr Penoyre, a Columbia Egyetem kutatója a Futurism weboldalnak elmondta: a Spaceline úgy funkcionálna, mint az infrastruktúra része, egy kezdetleges országút az űrhajók számára.

A szakértők szerint az is sokat számít, hogy az űrlift nem a Föld felszínéhez csatlakozik, így ugyanis kisebb a balesetek esélye, mert így a bolygó erősebb gravitációs ereje és a forgási sebessége nem “tépi el” a “kábelt” még azelőtt akár, hogy elkészülhetne.

A kutatók úgy gondolják, hogy a megépítéshez szükséges anyagok már készen vannak, elérhetők a Földön, csak meg kell találnunk azt az összetételt, ami ekkora arányokban a legerősebb. A szén-nanocsövek például nem tűnnek egyelőre rossz jelöltnek.

Főkép: illusztráció. Forrás: Youtube

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik