Tudomány

Űrliftet építene egy kanadai cég

24.hu
24.hu

2016. 05. 24. 16:56

Egy kanadai cég amerikai és brit szabadalmakat felhasználva forradalmasítaná az űrutazást. A technológia egy olyan űrlift, mely 20 kilométeres magasságba juttathatja az utazókat.
Korábban a témában:

Egy kanadai cég hatalmas lépést tett az űrutazás forradalmasítása felé. Ahelyett, hogy drága rakétákkal kísérleteznének, egy sztratoszférába vezető liftet építenének. A Thoth Technology Inc brit és amerikai szabadalmakat használna fel az áttörés eléréséhez.

A vállalat szerint a ThothX-nek nevezett torony felfújható, szabadon álló szerkezet lesz, egy beépített elektromos lifttel, amely 20 kilométer magasba szállítja majd az utasokat. Brendan Quine, a szerkezet feltalálója szerint a torony tetején egy bázis működne, amely kilövő-, szerelő- és töltőállomásként is üzemelne.

Hagyományosan az 50 kilométer alatti régiókon át – azaz a mezoszféráig – csak nagy teljesítményű rakétával lehet eljutni. Ehhez a módszer igen erőteljes eszközökre van szükség, melyek elbírják az üzemanyagot és a szállított űrjárművet, megbirkóznak a gravitációval, a légköri körülményekkel és az ellentétes irányú tolóerővel. Ezzel szemben a lift működtetéséhez jóval kevesebb energiára lenne szükség.

A felvonónak csupán a gravitációt kéne legyűrnie, mivel a sebességéből adódóan az alsó légköri súrlódás nem okozna problémát, illetve üzemanyagot sem kéne hordoznia. Quine szerint a megoldás gazdasági és környezetvédelmi előnyökkel is jár.

A lift ugyanis árammal működne. Ezzel a technológia nem fogyasztana a természet számára káros anyagokat, ráadásul az üzemanyagár 30 százalékát is meg lehetne spórolni vele. Arról nem is beszélve, hogy míg a szállítórakéták a megfelelő magasságot elérve leválnak, majd visszaesnek a Földre, addig a lifttel nem lenne hasonló probléma.

A rakéták másik hátránya, hogy 15-25 kilométeren át függőlegesen kell, hogy előrehaladjanak. Ezzel szemben a felvonó utasszállítóhoz hasonlóan vízszintesen működhetne, ezzel további energiát lehet majd megtakarítani. A bázisról sűrített levegővel irányított szerkezet emellett akár szélerőműkét is funkcionálhatna.

Az űrlift ötlete régóta foglalkoztatja a szakértőket. Eddig komoly probléma volt, hogy nem találtak megfelelő anyagot, amely kibírná az űri körülményeket. Quine ezt a problémát egyszerűen oldotta meg: szerkezete nem az űrig, csupán a sztratoszféráig viszi ki az utasokat.

Caroline Roberts, a vállalat vezérigazgatója szerint a találmány forradalmasíthatja az űrutazást, hiszen más cégekkel közreműködve technológiájuk egy sztratoszférában található kikötőként működhetne. A liftet azonban valószínűleg nem csak a kutatók használhatják majd, hanem turisták is – már ha megfizetik az utazás árát.

(Via: The Guardian)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.