Tech

Űrliftet kezdenek tesztelni a japánok

Talán sci-finek tűnik, hogy egyszer egy liftbe beszállva a legfelsőbb emelet gombján azt a feliratot lássuk, hogy „űr”, pedig már több éve aktívan dolgoznak űrliften. Japán kutatók a következő hónapban kezdik el tesztelni a Föld és az űr közt közlekedő felvonó miniatűr, 6x3x3 centiméteres mását, első lépésben azt fogják vizsgálni, miként mozog a kabin felvonókábelen.

Ebben két, kamerákkal felszerelt műhold lesz a segítségükre, amik a Kagoshima Tanegashima Űrközpontban, valamint a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) helyeznek el, ezek közé feszítenek ki egy tízméteres kábelt.  A kísérlet célja, hogy a kutatók meggyőződjenek arról, hogy a minikabin képes rajta az űrben ide-oda közlekedni.

A Nemzetközi Űrállomásra szállítana az űrlift – Fotó: AFP/ NASA

A Shizuoka Egyetem az űrliftet egy olcsóbb közlekedési eszközként képzeli el a rakétáknál, aminemcsak az asztronautákat, de az ellátmányokat is eljuttathatná az űrállomásokra. Ebben az űripari fejlesztésekkel foglalkozó Obayashi Corporation a partnerük tanácsadóként, akik már 2012-ben kidolgozták a csaknem 96 ezer kilométer hosszú, szénnanocsövekből készült kötél koncepcióját, ami az acélnál hússzor erősebb, a kabin pedig 200 kilométer/óra sebességgel közlekedne. Persze erre még sokat kell várnunk, az Obayashi szerint 2050-re valósulhat meg az űrlift, ha minden jól megy.

Az ötlet azért nem teljesen új, először Konsztantyin Ciolkovszkij orosz tudósnak jutott eszébe még 1895-ben, majd Arthur C. Clarke sci-fi író is emlegette a találmányt.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik