Tech

Európában a Samsung mobiljai most a legnépszerűbbek

A Canalys piackutató cég közzé tette a 2019-es esztendő második negyedévére vonatkozó adatait az európai mobilpiacot illetően, amiből kiderül, hogy az öreg kontinensen jelenleg a Samsung okostelefonjai a legnépszerűbbek, hiszen a dél-koreai vállalat a vizsgált időszakban 40 százalékos piaci részesedést ért el, ami kiváló eredmény, főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy a második hely megszerzéséhez elég volt a 18,8 százalékos részesedés is – ezt a pozíciót a kínai Huawei birtokolja.

A mobilpiac eloszlása 2019 második negyedévében Európában. Fotó: Canalys

Az elemző cég szerint a Samsung 18,3 millió készüléket szállított le Európában a második negyedévben, és ebből 12 milliót tettek ki a középkategóriás A-széria készülékei, a legnépszerűbbnek a Galaxy A10, A20e, A40, és A50 okostelefonok bizonyultak. A megerősödött európai pozíció és a 20 százalékos növekedés ugyanakkor nemcsak ezeknek a készülékeknek köszönhető, hiszen a Canalys elemzése kitér arra is, hogy a dél-koreaiak előretörésében nagy szerepet játszott a Huaweit övező bizonytalanság – a kereskedők és a szolgáltatók inkább a Samsungot részesítették előnyben az USA által folyamatosan támadott kínai gyártóval szemben, aminek köszönhetően a tavalyi időszak

22,4 százalékáról 18,8 százalékra olvadt a cég piaci részesedése.

Ettől függetlenül nem csupán a Huawei volt a második negyedév vesztese, hanem az Apple is. Az almás cég mindössze 6,4 millió készüléket szállított le Európába, ezzel a harmadi helyen áll 14,1 százalékos részesedéssel, ami szintén komoly visszaesés a tavalyi esztendő második negyedévéhez képest, mikor a cég még 7,7 millió leszállított készülékkel és 17 százalékos részesedéssel büszkélkedhettek.

Erősödött ugyanakkor a szintén kínai Xiaomi, aminek tavalyhoz képest 48 százalékot erősödött a piaci részesedése. 2018 második negyedévében 2,9 millió készülékkel 6,5 százalékot birtokoltak, idén viszont már 4,3 millió leszállított okostelefonnal büszkélkedhetnek, ami 9,6 százalékos piaci részesedést jelent.

Az elemzés szerint Európában a második negyedév legnépszerűbb készüléke a Samsung Galaxy A50 volt 3,2 millió leszállított darabbal. Ezt követi a Galaxy A40 (2,2 millió), majd a Xiaomi-féle Redmi Note 7 (2 millió), míg a negyedik helyen a Galaxy A20 áll (1,9 millió), az ötödiken pedig az iPhone XR (1,8 millió).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik