Tech
The Facebook logo is seen displayed on a mobile device in front of a screen with data in this photo illustration in Warsaw, Poland on March 19, 2019. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

Ezt a funkciót érdemes azonnal letiltania a Facebookon

Korábban a témában:

Több felhasználó is beszámolt már arról a furcsa jelenségről, hogy az Instagramon böngészve a mobilapp a telefon névjegyzéke alapján ajánlott fel embereket követésre, holott ők letiltották a névjegyek szinkronizálását. A Mashable újságírója szintén ezzel szembesült, és utánajárva a problémának arra jutott, hogy aki egyszer is engedélyt adott a Facebooknak a kontaktjaihoz, az nem szabadul egykönnyen.

A közösségi óriás kényelmi funkcióként hivatkozik a névjegyek szinkronizálására, aminek köszönhetően a felhasználók könnyebben megtalálhatják egymás profilját a különféle szolgáltatásaikon keresztül. A valóságban sokkal inkább arról van szó, hogy ez egy újabb módja annak, hogy a cég személyes adatokat szerezzünk arról, hogy kiket ismerünk, majd ezt változatos módokon felhasználhassa.

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
„Köszi Facebook, hogy te vagy az új Stasi!”
Tíz éve övezi rejtély a Kit ismerhetek? funkció működését.

A Mashable újságírójának kérdésére az Instagram szóvivője elárulta, hogy ha a felhasználó egyszer már megosztotta a Messenger a névjegyzékét (például amikor először vette használatba a csevegőt egy új telefonon, vagy ismét letöltötte az appot), utána az információkat az Instagram is felhasználhatja, akár hirdetési célokból is (és még ki tudja, mire).

Korábban már írtunk róla, hogy a háttérben történő adatbányászat egy komolyabb sci-fibe is bőven beleillene, és hogy miért járunk jobban, ha nem adjuk meg az általunk tárolt telefonszámok listáját a közösség óriásnak. Többek közt azért sem, mert aztán kellemetlen helyzetek adódhatnak mondjuk a Kit ismerhetek? ismerősajánlónak köszönhetően. Korábban volt már arra példa, hogy az anonim alkoholisták gyűlésén telefonszámot cserélő emberek sem maradtak sokáig anonimok, mert a szálak összeköthetők.

A megfelelő beállításokkal viszont lehetséges, hogy eltávolítsuk a kontaktjainkat az egyes alkalmazásokból egyenként. Mutatjuk, hogyan lehet elvégezni a műveletet a Facebookon, a Messengeren és az Instagramon!

Facebook

A mobilapp általános beállításai közt görgessünk le Médiatartalmak és névjegyek szekcióig, ahol megtaláljuk a Névjegyek folyamatos feltöltése beállítást. Egyszerűen kapcsoljuk ki, ha engedélyezve lenne.

Forrás: 24.hu

Messenger

A csevegőapp megnyitása után bökjünk a profilképünkre a bal felső sarokban, majd keressük meg az Emberek szekciót. Itt kapcsolhatjuk ki a Névjegyzék feltöltése lehetőséget.

Forrás: 24.hu

Instagram

A profiloldalunkon keressük a három vonallal beállítások menüt. Ezalatt szintén a Beállításokat válasszuk, majd nyissuk le a Fiók menüt. Itt a Névjegyzék szinkronizálása alatt keressük az Összekapcsolás a névjegyzékkel opciót, amit természetesen a fentiekhez hasonlóan tiltsunk le, amennyiben aktiválva lenne.

Itt még nincs vége!

Miután mindenhol meggyőződtünk a szinkronizálás letiltásáról, egy plusz lépést is el kell végeznünk, mivel a letiltás magában még nem távolítja el a korábban megosztott adatokat a Facebook szerveréről. Ha erre a linkre kattintunk, megnézhetjük, hogy korábban milyen névjegyzékeket töltöttünk már fel a Facebookon keresztül, itt pedig azt, hogy a Messengeren felületén. Amennyiben látunk listázva telefonszámokat, töröljük őket a tetején található Az összes névjegy törlése gombbal!

Forrás: 24.hu

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Plastic cups are pictured on August 13, 2019 in a recycling facility in Bourg-Blanc, western France. (Photo by Fred TANNEAU / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.