Tech esport

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a PlayStation 4

A Sony 2013 novemberében dobta piacra a negyedik asztali konzolját, a PlayStation 4-et, ami a gyártó legújabb negyedéves pénzügyi jelentése szerint elérte a 100 milliós eladást. A tájékoztatás szerint március 31. és június 30. között 3,2 millió játékgép talált gazdára világszerte, ami a korábbi 96.8 milliós eladáshoz hozzáadva pont kiadja a bűvös számot. Ez nemcsak a szép kerek érték miatt jelentős, de azért is, mert korábban csak a játékkonzoloknak egy viszonylag szűk tábora volt képes elérni ezt az eredményt.

Legutóbb a Nintendo-féle Wii érte el a 100 milliót,

viszont a PS4 olyan értelemben legyőzte a másik japán céget, hogy mindezt 5 év és 7 hónap alatt érte el, két hónappal megelőzve a mozgásérzékelős konzolt. A Sonynak másodszor sikerült elérnie az álomhatárt: a PlayStation 2-ből mintegy 155 milliót értékesítettek a 2000-es megjelenését követően. A PS4-nek már semmi esélye erre, viszont a Wii 101,6 milliós eredményét le fogja körözni – a vállalat előrejelzései szerint a konzol eladásai a 111 milliót is elérhetik jövő márciusig.

Fotó: iStock

A PlayStation 4 már az életciklusa végén jár, ez a 100 milliós mérföldkő ellenére folyamatosan csökkenő eladásokon is látszik, ugyanakkor a Sony már javában dolgozik az utódon, a jó eséllyel PlayStation 5 néven boltokba kerülő gépen, amiről már a cég is közölt hivatalos információkat.

Tényleg brutálisan erős gép lesz a PlayStation 5
Az egyelőre hivatalos névvel még nem rendelkező következő generációs konzol egyik vezető fejlesztője megerősített néhány korábban kiszivárgott részletet.

Azt már biztos, hogy az új gép egy nyolc magos, hét nanométeres gyártástechnológiával készült AMD Ryzen Zen 2 processzorral kerül majd forgalomba, amit egy szintén AMD-s Navi grafikus processzor fog kiegészíteni. A hardvermérnök állítása szerint a gép képes lesz a ray tracing technológia kezelésére, és a 8K-s tartalmak megjelenítésére is. A hagyományos HDD helyére jóval gyorsabb töltést biztosító SSD fog kerülni, és a PS5 képes lesz 4K-s képet biztosítani, méghozzá 120 Hz-es képfrissítés mellett.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik