Tech esport

Újabb érdekes információk derültek ki a PlayStation 5-ről

Egy ideje már nem titok, hogy a Sony már javában készül a 2013-ban piacra került PlayStation 4 leváltására, és az utóbbi hetekben egyre több információ jelent meg a sajtóban a jó eséllyel PlayStation 5 néven boltokba kerülő gépről. Április közepén a következő Sony konzol egyik vezető tervezője, Mark Cerny állt elő meglehetősen érdekes és korábbi pletykákat alátámasztó részletekkel, a napokban pedig a Sony Interactive Entertainment vezetője, Jim Ryan beszélt a gőzerővel fejlesztett gépről.

Tényleg brutálisan erős gép lesz a PlayStation 5
Az egyelőre hivatalos névvel még nem rendelkező következő generációs konzol egyik vezető fejlesztője megerősített néhány korábban kiszivárgott részletet.

Azt már biztos, hogy az új gép egy nyolc magos, hét nanométeres gyártástechnológiával készült AMD Ryzen Zen 2 processzorral kerül majd forgalomba, amit egy szintén AMD-s Navi grafikus processzor fog kiegészíteni. A hardvermérnök állítása szerint a gép képes lesz a ray tracing technológia kezelésére, és a 8K-s tartalmak megjelenítésére is. A hagyományos HDD helyére jóval gyorsabb töltést biztosító SSD fog kerülni, és a PS5 képes lesz 4K-s képet biztosítani, méghozzá 120 Hz-es képfrissítés mellett.

Ryan ugyanakkor nem a hardvert illetően mondott érdekeseket, hanem a visszafelé kompatibilitással kapcsolatban. A jelenleg is kapható PlayStation 4 egyik rákfenéje ugyanis az, hogy hiába rendelkezünk PlayStation 3-as játékok digitális vagy lemezes verziójával, PS4-en nem lehet velók játszani. Az Xbox One ezen a területen pár fokkal előrébb jár, hiszen a Microsoft az elmúlt években komolyt hangsúlyt fektetett a visszafelé kompatibilitásra, így Xbox és Xbox 360 játékok tucatjai játszhatók az Xbox One konzolon is.

Látványban kiváló az Xbox One X, de azért nem kötelező vétel
Az új konzol ereje megkérdőjelezhetetlen, de ettől még nem olyan játékgép, amire gondolkodás nélkül érdemes lecsapni.

A következő PlayStationnel a Sony nagyjából ugyanerre készül, ugyanis Ryan állítása szerint a PlayStation 5-ön játszhatók lesznek a PlayStation 4-es játékok, és a korábbi gépen készített mentések is használhatók lesznek az új masinán. Arról ugyan nem szól a fáma, hogy ez pontosan miképp lesz megoldva, de nem nehéz kitalálni, hogy ennek köze lesz valamilyen felhő szolgáltatáshoz – erre utal az is, hogy a Sony és a Microsoft megállapodást kötött, hogy együtt dolgoznak majd egy játékstreamelős technológián.

A PlayStation 5 megjelenése szakértők szerint 2020 novemberében várható, méghozzá 500 dollárért (kb. 140 000 Ft), és elemzők arra számítanak, hogy 2022-ig mintegy 21 milliót fognak értékesíteni belőle.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik