Tech

Ne vigye túlzásba a mobilozást, ha nem akar elhízni!

Korábban már több tanulmány is bizonyította, hogy a napi több órányi számítógép előtt töltött ülőmunka nincs jó hatással az egészségünkre, és most hasonló eredményre jutottak kutatók a kisebb kijelzővel, az okostelefonnal kapcsolatban.

A Simon Bolivar Egyetem kutatói diákokon vizsgálták a mobilozás hatásait, erről szóló tanulmányukat az American College of Cardiology nevű szaklapban publikálták. Mirary Mantilla-Morron, a projekt vezető professzora hangsúlyozta, hogy bár a mobiltechnológiának köszönhetően manapság már számtalan szolgáltatáshoz férhetünk hozzá és több téren is könnyebbé teszi az életünket, fontos lenne figyelni az egészséges használati szokások kialakítására.

A kutatás rávilágított, hogy a napi öt, vagy annál több okostelefonozással töltött óra 43 százalékkal növeli meg az elhízás esélyét.

Ez persze nem a telefon hibája, inkább arról van szó, hogy telefon túlzásba vitt nyomkodása más, egészségtelen szokásokkal jár együtt. A túl sokat mobilozók nagyobb eséllyel fogyasztottak rendszeresen cukros italokat, gyors ételeket, vagy nassolnivalókat.

„A telefon előtt töltött túl sok idő káros életmódbeli szokásoknak kedvez. Csökkenti a fizikai aktivitásra szánt időt is, ami növeli a korai halálra, a diabéteszre, különféle rákos betegségekre és mozgásszervi problémákra való esélyt” – fejtette ki Mantilla-Morron.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik