Tech mobilteszt

Már-már a csúcskategóriát súrolja a négykamerás Honor 20 okostelefon

A Honor 20 a középkategóriás mobilok császára lehetne, ha nem volna tele felesleges előre telepített alkalmazásokkal (a Fortnite letöltő például elég indokolatlan), nem gyűjtené úgy az ujjlenyomatokat, mintha nem lenne holnap, és nem csúszna le minden lehetséges felületről, ami egy kicsit is lejt. Viszont ezeket leszámítva nehéz komolyabban belekötni: ár-érték arányban kiváló telefonról van szó, ami teljesítményben és fotózás terén már-már a csúcskategóriát súrolja.

Tesztalanyunk a korábban már bemutatott Honor 20 Lite és a Pro modell közötti arany középutat jelenti: bőven ügyesebb, mint a Lite, de azért nem jut el odáig, hogy a Pro versenytársa lehessen. Ennek ellenére, ha valaki kedveli a márka kissé túl élénk színvilágát, a gyors, de felesleges funkciókkal és appokkal teli felhasználói felületét, és nem idegesíti a jack dugó hiánya, az jó eséllyel imádni fogja ezt a készüléket.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Könnyen karcolódik, de a toknak nincs sok értelme

A Honor 20-at kézbe véve az első, ami igazán szembetűnik, az a márkára jellemző élénk, fényes hátlap. Ebben persze semmi újdonság nincs, nagyjából minden Honor modell így néz ki, sőt a 20-as még a visszafogottabb verziók közé tartozik. Mi a zafírkék változatot próbáltuk, de az éjfekete hátlapja is eléggé fényes, hála az úgynevezett tükörüvegnek, amit nagyon szeret a Huawei kistestvére. Kétségtelenül jól néz ki, de van egy óriási hátránya: úgy gyűjti az ujjlenyomatokat, mintha nem lenne holnap, így rengeteget kell törölgetni a hátlapot, hogy ne legyen mindig maszatos. Ráadásul könnyen sérül, és

a fénytörésnek hála minden egyes karc meglátszik rajta.

Bosszantó továbbá, hogy a tükörüveg miatt nagyon csúszós a telefon. Hiába nem domború a hátlap, minimálisan lejtő felületre nem érdemes rárakni, mert garantáltan le fog csúszni róla. Éppen ezért, és a makacs koszolódás miatt jól jöhet egy tok, amivel viszont a legtöbb esetben értelmét veszti a gyönyörű színezet, mert a tükörüveg még az átlátszó védelem mögött is veszt a mutatósságából.

Jó, ha nincs szenzorsziget

A telefon FullView kijelzőjére viszont nem lehet panasz: 6,26 hüvelykes IPS LCD, 1080 x 2340 pixeles felbontással, nincs kávája, a szelfikamera pedig egy képernyőbe vágott lyukba került a bal felső sarokba. Bár én nem vagyok kifejezetten szenzorsziget-ellenes, azért mégiscsak szebb, ha semmi nem zavar be a kijelzőn, és itt is nagyon mutatós a 91,7 százalékos kijelző-készüléktest arány. A panel hiába nem AMOLED, a színek így is csodálatosak, a fekete mélyfekete, a fehér pedig hófehér, a kontraszt is remek, egyedül a fényerőbe lehet belekötni, mert erős napfényben sok mindent már nem látni a képernyőből.

Méreteit tekintve a telefon nem túl nagy, végre nem egy tepsifon, női kézhez is tökéletesen passzol, és külön előny, hogy mindössze 7,87 milliméter vastag, a súlya pedig csak 174 gramm, ami éppen elég ahhoz, hogy érezzük: nem egy rossz minőségű, gagyi telefon van a kezünkben, de nem is olyan nehéz, hogy zavaró legyen, mint néhány méretesebb modellnél.

Egész diszkrét a bal sarokba helyezett szelfikamera. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A telefon bal oldalán található a SIM-kártya foglalata: a Honor 20-ba kettőt is rakhatunk, a microSD-nek azonban nem találunk helyet, így a telefon tárhelye nem bővíthető. Alul a hangszóró és az USB Type-C 1.0 bemenetet találjuk, nincs viszont jackdugó, ami annak ellenére is zavaró, hogy a telefon mellé kapunk egy átalakítót – plusz problémaforrás, ha egy repülőút előtt véletlenül otthon hagyjuk a kis kábeldarabot.

Jobb oldalra a hangerő-szabályozó került, és a telefon egyik legkellemesebb meglepetése: a képernyőt lezáró gombbal összevont oldalsó ujjlenyomat-olvasó. Ez volt az első, hogy ilyen megoldással érkező telefont teszteltem, és meglepett, mennyire kényelmes használni – sokkal praktikusabb, mint a hátlapra szerelt verziók. A Honor 20 szenzorai villámgyorsan felismerik a tulajdonost, és külön előny, hogy nem kell rányomni az ujjunkat az olvasóra, elég megérinteni. Ezen kívül kapunk arcfelismerést is, ami szintén remekül működik, de én mindig inkább az ujjlenyomatos megoldást preferálom.

Az oldalra helyezett ujjlenyomat-olvasót nagyon szerettük. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Kiváló kamerarendszer

A telefon fényes hátlapján ujjlenyomat-olvasó hiányában csak négy kamerát találunk, és a gyártó is ezekre helyezi a hangsúlyt – nem véletlenül. A Honor 20 kamerarendszere kiemelkedő a kategóriájához képest, beleértve a 32 megapixeles szelfikamerát is. A quad kamerarendszer legfontosabb eleme a 48 megapixeles főkamera, amit egy 16 megapixeles ultraszéles látószögű egység, egy 2 megapixeles mélységélesség és egy 2 megapixeles makro szenzor egészít ki.

A telefon nagyon szép képeket készít,

de a komolyabb Huawei készülékek szintjét ez a modell még nem éri el. A színek például gyönyörűek, a bezoomolt fotók viszont nem sikerülnek igazán jóra, a makro kamera pedig egy kicsit már túlzásnak tűnik, de biztos lesznek olyan felhasználók, akik ezt is ki tudják használni. Összességében viszont mindennapi fotózásra tényleg zseniális a rendszer, főleg akkor, ha a mesterséges intelligenciát is segítségül hívjuk, ami magától választja ki a megfelelő jelenetmódokat a tökéletes képek elkészítéséhez.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Komoly előny továbbá, hogy a mobil gyorsan és megbízhatóan dolgozik, a rendszerrel egyáltalán nem volt problémánk a teszt során. A Kirin 980-as csipszet teljesítménye a mindennapi használatra bőven elég, ami nem csoda, hiszen a felsőkategória egyik régebbi darabjáról van szó. A készülékben található 6 GB RAM szintén elegendő, és ezt 128 GB tárhely egészíti ki, ami még a microSD hiányát is képes feledtetni.

Az akkumulátorra szintén nem lehet panasz: a 3750 mAh-es telep közepes használat mellett akár két napig is bírja, csak akkor merül gyorsabban, ha sok videót nézünk a telefonon. A Honor 20 Lite-hoz képest itt már gyorstöltés is kapunk (22,5 W), ami fél óra alatt feltornázza az aksit 50 százalékig, ami elég jól jön, ha éppen sietős dolga akad az embernek.

Sok rajta a felesleges alkalmazás

A sérülékeny és csúszós külső mellett az eszköz egyetlen komoly hátránya a felhasználói felület: a Magic UI 2.1 olcsónak és kissé gagyinak hat, ráadásul tele van felesleges alkalmazásokkal. Egy kis munkával persze bárki a saját ízlésére szabhatja az egészet, de akkor is: a Booking.com appja és a Fortnite letöltési segédje egyáltalán nem olyan programok, aminek mindenképpen ott kell lennie az eszközön, és rossz érzést szül, ha ilyen jellegű „reklám” vár egy olyan telefonon, amiért nem kevés pénzt fizettünk.

A tényleg hasznos Google alkalmazásokat ugyanakkor mind egy mappába sűrítették, valamilyen oknál fogva még a felhasználói kézikönyvnek is saját ikonja van, és a felesleges cuccok között ott virít egy Huawei böngésző is, amit a felhasználók 99 százaléka soha még csak meg sem fog nyitni.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Ennél persze sose legyen nagyobb baj egy telefonnal, és ezen nüanszok tényleg eltörpülnek amellett, hogy ár-érték arányban mennyire jó telefonnal van dolgunk: simán megéri azt a 159 990 forintos bruttó árat, amennyiért a Honor ajánlja az értékesítőknek. A telefon ráadásul augusztus 1-től kapható lesz a Telekom és a Telenor kínálatában is, azaz előfizetői csomag keretében még ennél olcsóbban is hozzá lehet majd jutni. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a Honor 20 készülékek, így a mostani tesztünk alanya is megkapja az Android Q frissítést az operációs rendszer ősszel esedékes megjelenését követően.

Honor 20 Lite

Kijelző: 6,26 hüvelyk, 2340 x 1080 felbontás

Chipset: HiSilicon Kirin 980

Memória: 6 GB

Tárhely: 128 GB

Hátlapi kamera: 48 MP (f/1.8) + 16 MP ultraszéles látószög (f/2.2) + 2 MP mélyélességet segítő (f/2.4) + 2 MP makró (f/2.4 )

Előlapi kamera: 32 MP (f/2.0)

Akkumulátor: 3750 mAh

Operációs rendszer: Android 9-en alapuló Magic UI 2.1

Ára: 159 990 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik