Tech

Gigabírságot kapott a Facebook az adatbotrányok miatt

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága rekordösszegű büntetést, ötmilliárd dollárt szabott ki a Facebookra július elején, miután befejezték a tavaly nyilvánosságra hozott Cambridge Analytica-botránnyal kapcsolatos, a cég adatkezelési gyakorlatára irányuló vizsgálatot. Akkoriban azt írtuk: ha a bizottság és a Facebook nem jut egyezségre, a bíróságon folytatódhat az alkudozás, ahol annál is magasabb összegű büntetés várhat Zuckerbergékre, mint amennyiben sikerülhet megállapodni.

A közösségi óriás a legfrissebb értesülések szerint megegyezett a szervezettel, és kifizetik az ötmilliárd dollárt, ami magyar forintba átszámolva 1 445 milliárd forintnak felel meg. Ez a cég tavalyi globális bevételének 9 százaléka, és az idei évre előrejelzett profit negyede. Az FTC eddigi legmagasabb bírsága adatvédelmi ügyben 22,5 millió dollár volt, amit a Google-re szabtak ki 2012-ben.

A szervezet emellett arra utasította a Facebookot, hogy hozzon létre egy független bizottságot az igazgatóságban. Ennek célja Mark Zuckerberg teljhatalmának korlátozása lenne az adatbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben. A tagokat is egy független jelölőbizottság nevezné meg, akiket csak a szavazati jogok kétharmadával lehetne eltávolítani.

Nem tudták megvédeni a felhasználókat

Az összeget több minden indokolja. Tavaly márciusban derült ki, hogy a Trumpnak dolgozó elemzőcég 50 millió felhasználót próbált manipulálni a Facebookon keresztül összegyűjtött, törvénytelenül megszerzett adataik alapján, ami nem csak kiterjedtségben és módszereiben egyedülálló eset. Ezután a Facebook több olyan sebezhetőségről is beszámolt az év során, amelyeket kihasználva személyes adatok kerülhettek rosszakarók kezébe. Az ügy részleteiről itt írtunk korábban:

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Októberben bejelentették, hogy akár 50 millió ember adataihoz is hozzáférhettek azok a hackerek, akik kihasználtak egy hibát a Facebook „Megtekintés, mint…” -módjában.
Novemberben pedig legalább 81 ezer felhasználó személyes üzeneteit töltötték fel a netre hackerek, amikhez adathalász-bővítményekkel juthattak hozzá, főleg orosz, ukrán, brit és brazil netezőket loptak meg.

Az FTC azt vizsgálta, hogy fentebbi incidensek során a Facebook megsértette-e azt az adatvédelmi egyezségét, amit 2011-ben írtak alá. Ennek része az is, hogy a közösségi óriásnak a felhasználók beleegyezését kell kérni, mielőtt adataik harmadik félhez kerülnek, ami például nem valósult meg a Cambridge Analytica-ügy kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik